Doi pui de de delfin, nascuți în captivitate, au fost prezentați la Oceanograful din Cartagena, Columbia

Autor: George Traicu
Publicat: 24-12-2018 11:13

Doi pui de sex feminin născuţi în captivitate în luna noiembrie la Oceanograful din Insulele Rosario, în localitatea Cartagena de Indias (Columbia), au fost prezentaţi duminică publicului, relatează EFE preluată de Agerpres.

Puii sunt perfect sănătoşi şi dezvoltarea lor este complet normală, a explicat antrenoarea delfinariului, Margarita Bermúdez. Ea a explicat că naşterea celor două fetiţe, 'Sol' y 'Kristal', este "un succes important având în vedere că este pentru prima dată când în Columbia se nasc doi pui de delfin la o distanţă de timp atât de mică unul de altul".

'Sol' este puiul delfinului femelă 'Eva' şi a venit pe lume la 16 noiembrie, în timp ce 'Kristal' este fetiţa lui 'Swany' şi s-a născut după 12 zile, pe 28 noiembrie. Ambele sunt fiicele lui 'Inty', un delfin mascul.

''Swany' a mai avut un pui, dar fiind primul probabil că nu a ştiut să-l hrănească cu lapte, astfel încât puiul a murit, a spus Margarita Bermúdez. "Cu 'Eva' credem că a învăţat ce înseamnă maternitatea şi atât mama cât şi fiica sunt în condiţii excelente", a spus Bermúdez.

Delfinii măsoară la naştere în general 90 de centimetri, dar 'Sol' a avut puţin peste un metru la naştere şi se dezvoltă frumos, astfel încât specialiştii sunt de părere că mama îşi hrăneşte adecvat puiul.

Delfinii îşi hrănesc cu lapte puii timp de doi ani, însă după 8 şi 12 luni încep să introducă în alimentaţia puilor şi peşte. Bermúdez a explicat că delfinii de la Oceanograful din Cartagena aparţin speciei 'Tursiops truncatus' cunoscut popular ca bot gros. Există peste 35 de specii de delfin, iar dintre acestea delfinul cu bot gros, numit şi afalinul, este cel mai cunoscut. Cu o inteligenţă sclipitoare, delfinul afalin este vedeta din toate producţiile hollywoodiene.

La naştere, delfinii cu botul gros au o lungime cuprinsă între 84 şi 140 de centimetri şi o greutate cuprinsă între 14 şi 20 de kilograme. Masculii adulţi au de obicei între 228 şi 381 de centimetri şi cântăresc aproape 500 de kilograme. Femelele adulte sunt mai mici, cu lungimi cuprinse între 244 şi 366 de centimetri şi cântăresc 250 de kilograme.

Acest dismorfism sexual se poate explica prin faptul ca femelele folosesc mai multă energie pentru a atinge maturitatea sexuala la vârste mai fragede in timp ce masculii continua sa crească