Mesajul Papei Francisc de Crăciun - ’Omul a devenit lacom şi vorace. A avea, a aduna bunuri pare a fi sensul vieţii pentru mulţi oameni’

Autor: George Traicu
Publicat: 25-12-2018 10:30
Actualizat: 25-12-2018 11:43

Papa Francisc a criticat ferm luni seara, în cadrul tradiţionalei slujbe din Ajun de Crăciun, "voracitatea consumeristă" a oamenilor, cerându-le să reflecteze asupra sensului spiritual al vieţii lor şi să împartă cu cei mai săraci, relatează AFP preluată de Agerpres.

"Omul a devenit lacom şi vorace. A avea, a aduna bunuri pare a fi sensul vieţii pentru mulţi oameni", a spus liderul a 1,3 miliarde de catolici din întreaga lume, în faţa a aproximativ 10.000 de credincioşi adunaţi ca în fiecare an în Bazilica Sfântul Petru din Roma.

''O voracitate insaţiabilă traversează istoria omenirii până la paradoxurile de astăzi; unii se duc la banchete, în timp ce mulţi alţii nu au pâine pentru a trăi ", a spus Papa sub baldachinul realizat de Bernini, unde numai Suveranul Pontif este autorizat să oficieze liturghia.

Citeste si Caniculă de Crăciun - Unde se vor înregistra 47 de grade

''Trebuie să se depăşească culmea egoismului, nu trebuie să se alunece în prăpăstiile lumescului şi ale consumerismuluui'', a pledat Papa în cursul liturghiei din noaptea de Crăciun.

''Micul trup al Pruncului din Betleem este nou model de viaţă: să nu devorăm, nici să acaparăm, ci să împărţim şi să dăm'', a pledat Papa, reamintind că numele ''Betleem'' înseamnă ''casa pâinii''.

"Să ne întrebăm: chiar am nevoie de multe lucruri, de reţete complicate pentru a trăi? (...) Să ne întrebăm: "De Crăciun, îmi împart pâinea cu cel care nu are?", a întrebat Suveranul Pontif.

Papa Francisc, care tocmai a împlinit vârsta de 82 de ani, va rosti marţi tradiţionala binecuvântare de Crăciun ''Urbi et orbi'' ("Către oraş şi lume") în faţa faţa credincioşilor adunaţi în Piaţa Sfântul Petru.