Previziuni politice pentru 2019

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 31-12-2018 19:30

Europarlamentarul Laurențiu Rebega, vicepreședinte Pro România și membru în Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, a făcut câteva previziuni pentru anul politic 2019.

”Dacă ne gândim la proiectele pe care dorim să le înfăptuim în anul ce vine, puțină prudență nu strică. Iată, deci, câteva modeste încercări de a întrezări evoluțiile viitoare.

Mai întâi, pe plan global. Economia globală în 2019 stă deja sub semnul unor prevestiri sumbre. Economiștii „dezastrului” avertizează asupra creșterii mult mai rapide a datoriilor decât a producției. În plus, tensiunile din comerțul internațional adaugă o circumstanță agravantă care anunță o nouă criză. Personal, ca nespecialist în economie, cred, totuși, că experiența din 2008 nu a fost uitată și marii actori economici nu vor juca „la rupere”. În toată ecuația, deciziile lui Donald Trump joacă un rol important, iar Trump este mereu imprevizibil. Aș spune că nu va izbucni o criză economică în 2019, dar economia mondială va stagna”, spune europarlamentarul Pro România.

Rebega afirmă că în Europa acest fenomen va fi mai evident din cauza nivelului scăzut al leadership-ului politic și a lipsei unui proiect nou pentru Uniunea Europeană și că repercursiunile în România se vor simți abia în 2020.

”Politic, lumea va urmări continuarea unei competiții „în trei”: SUA, China, Rusia. Uniunea Europeană nu va conta în 2019, fiind ocupată cu alegerile europarlamentare și cu configurarea, sau nu!, a unui nou proiect european. România ar trebui să facă eforturi susținute în domeniul diplomatic, unul dintre puținele în care ne-am păstrat un nivel profesionist”, mai spune europarlamentarul român.

Pe plan intern, Rebega crede că ”trăim în plină dilemă. Pe de o parte, președinția Consiliului Uniunii Europene ar obliga Președintele și Guvernul la un fel de „armistițiu cooperant”, pe de altă parte, ambele centre de putere perseverează în greșeli, atât politice, cât și economice. Politicianul român are o caracteristică unică: n-ar recunoaște pentru nimic în lume că adversarul are, și el, argumente sau puncte de vedere corecte. Dar, dacă dărâmăm tot timpul, nu vom ajunge niciodată o națiune matură”.

Rebega crede că, în primăvară, ”Opoziția va depune, din nou, o moțiune de cenzură. În primăvară, însă, acest demers va avea mult mai mulți sorți de izbândă” și propune ca, la încheierea președinției Consiliului European, să existe un „moment zero”, de restartare a politicii României. ”Ar trebui să existe un consens pe organizarea, în toamnă, de alegeri anticipate, care să coincidă cu prezidențialele și care să deschidă calea către o nouă arhitectură constituțională. Clasa politică românească trebuie înnoită și un nou proiect de țară ar trebui să coincidă cu un nou proiect european!”, mai spune europarlamentarul Pro România. ”În rest, dragi prieteni, vă urez pentru 2019, așa cum aminteam la început, acele lucruri pe care nu poate să vi le dea (și, din fericire, nici să vi le ia!) niciun politician: sănătate, noroc și fericire!”, își încheie Laurențiu Rebega urarea de Anul Nou.