Amendă URIAȘĂ pentru un mare retailer online din partea Consiliului Concurenței. Ce nereguli au descoperit oficialii

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 08-01-2019 02:00
Actualizat: 08-01-2019 07:18

Consiliul Concurenţei a anunţat, luni, că a sancţionat cu 1,6 milioane de lei (340.000 de euro) retailerul online Corsar Online pentru punerea în practică a unei concentrări economice înainte de a fi autorizată de autoritatea de concurenţă, relatează News.ro.

Autoritatea a anunţat că a analizat modul în care retailerul a preluat controlul aupra domeniilor de internet marketonline.ro, mediadot.ro şi azerty.ro.

În cadrul analizei, autoritatea de concurenţă a constatat că operaţiunea a fost pusă în aplicare înainte de a primi autorizarea din partea Consiliului Concurenţei, prin listarea pe cele trei site-uri a ofertei de produse aparţinând Corsar, precum şi procesarea şi livrarea produselor către clienţi.

Corsar este o companie activă pe piaţa comercializării cu amănuntul în principal a produselor din categoria IT, comunicaţii, electronice şi electrocasnice, comercializare prin intermediul platformelor de comerţ electronic, cea mai cunoscuta fiind cel.ro, potrivit autorităţii.

Citește și: Sondaj IMAS - Klaus Iohannis l-ar NIMICI pe Liviu Dragnea în cursa pentru președinția României

”Conform legislaţiei în domeniu, orice operaţiune de concentrare economică (fuziuni, achiziţii, preluarea de control), în cadrul căreia cifra de afaceri cumulată a companiilor implicate depăşeşte echivalentul în lei a 10 milioane de euro şi când cel puţin două dintre companii au realizat pe teritoriul României, fiecare în parte, o cifră de afaceri mai mare decât echivalentul în lei a 4 milioane de euro, trebuie notificată Autorităţii de Concurenţă înainte de a fi pusă în aplicare”, se arată în comunicat.

Potrivit reglementărilor în vigoare, este interzisă punerea în aplicare a unei concentrări economice înainte de a fi notificată şi de a obţine autorizarea Consiliului Concurenţei. Altfel spus, înainte de a obţine autorizarea din partea autorităţii, în numele companiei care face obiectul tranzacţiei nu se pot lua decizii, cum sunt: modificarea obiectului de activitate, restructurarea, închiderea sau divizarea compania, vânzarea de active, listarea (cotarea) la bursa de valori etc.