Primăria trece la o nouă etapă în zona Prelungirea Ghencea: Care este planul municipalității

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 11-01-2019 01:30
Actualizat: 11-01-2019 06:19

Proiectul privind aprobarea culoarului de exproprieri va fi supus votului Consiliului General al Municipiului Bucuresti in sedinta din 30 ianuarie.

Consilieri ai Primarului General, Gabriela Firea, alaturi de reprezentanti ai directiilor de specialitate din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti, precum si reprezentanti ai Companiei Municipale Dezvoltare Durabila, s-au intalnit, joi, la sediul Primariei Capitalei cu reprezentanti ai Asociatiei ”Initiativa Prelungirea Ghencea” pentru a discuta despre stadiul obiectivului de investitii "Penetratie Prelungirea Ghencea - Domnesti si Supralargire Bulevardul Ghencea intre str. Brasov si Terminalul Tramvaiului 41", unul dintre proiectele prioritare in domeniul infrastructurii pentru actuala administratie.

In cadrul intrevederii, specialistii din cadrul PMB au explicat faptul ca urmeaza o etapa foarte importanta in derularea acestui obiectiv de investitii, si anume aprobarea de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti a culoarului de exproprieri si consemnarea sumelor necesare acestor exproprieri, proiect care va fi supus votului CGMB in urmatoare sedinta de consiliu, in data de 30 ianuarie.

Citește și: Proteste în zona Ateneului Român, cu ocazia preluării preşedinţiei române a Consiliului UE. Oamenii scandează: 'România' şi 'Europa'

Dupa aprobarea culoarului de exproprieri si consemnarea sumelor aferente de catre CGMB, Primaria Municipiului Bucuresti va efectua exproprierile in termen de aproximativ 30 de zile, apoi va intocmi proiectul de autorizare - desfiintare si va demola efectiv imobilele afectate de exproprieri.

Reprezentantii PMB au explicat faptul ca, in acest moment, Compania Municipala Dezvoltare Durabila S.A. a finalizat studiul de fezabilitate si proiectul tehnic si se lucreza la documentatia privind elaborarea caietului de sarcini pentru executia lucrarilor.

Dupa elaborarea acestui document, la sfarsitul lunii martie, Compania Municipala Strazi, Poduri si Pasaje va elabora oferta tehnico- economica, apoi urmeaza semnarea contractului si predarea amplasamentului pentru executia lucrarilor la sfarsitul lunii aprilie.

Alte masuri pentru fluidizarea traficului in zona Prelungirea Ghencea

De asemenea, Primaria Municipiului Bucuresti a prevazut in proiectia bugetara pe anul 2019 si elaborarea unor studii de fezabilitate, pentru care va organiza licitatie, pentru un numar de trei lucrari conexe acestui proiect pentru fluidizarea traficului in toata zona Prelungirea Ghencea, respectiv Prelungire Str. Brasov între Prelungirea Ghencea si Sos. Alexandriei, Strapungere Valea Cascadelor - Prelungirea Ghencea si Supralargire B-dul Preciziei intre V. Cascadelor si Bdul. Iuliu Maniu.

Citește și: Banca Centrală Europeană ar putea acorda împrumuturi ieftine către bănci pentru stimularea zonei euro

Detalii tehnice

Reamintim ca proiectul "Penetratie Prelungirea Ghencea - Domnesti si Supralargire Bulevardul Ghencea intre str. Brasov si Terminalul Tramvaiului 41" presupune largirea si modernizarea bulevardului Ghencea, pe o lungime de 6 km, incepand de la capatul tramvaiului 41 si pana la Soseaua de Centura. Noua artera va avea cate doua benzi pe sens, linie de tramvai in zona mediana, piste de biciclete, trotuare cu o latime de 6 m, spatii verzi intre trotuar si partea carosabila (3m).

Se va realiza, de asemenea, un nod intermodal (tramvai 41, autobuze si microbuze ale liniilor preorasenesti) si o parcare de tip Park&Ride cu o capacitate de 300 de locuri, ce poate fi extinsa pana la 500 de locuri intr-o dezvoltare ulterioara.

Citește și: NEBUNIE la loto, după ce Loteria a fost acuzată de HOȚIE: Ce numere au ieșit la Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 si Super Noroc

Proiectul propus se va corela cu Nodul Rutier de la Domnesti care se afla sub coordonarea CNAIR, prin care se realizeaza legatura cu Centura Bucuresti.

Etapele proiectului

Acest proiect se va derula etapizat. Astfel, in prima etapa, care va fi demarata in aceasta primavara, vor fi relocate si modernizate toate retelele de utilitati din zona. Dupa finalizarea acestei etape, vor fi demarate lucrarile de largire a drumului de la 2 la 4 benzi pe sens, precum si pregatirea santierului pentru realizarea trotuarului si a pistelor pentru biciclete.

Cea de-a doua etapa presupune, de asemenea, construirea unei linii de tramvai pe care sa poata circula tramvaiul 41 si a buclei de intoarcere a acestuia, pentru a incuraja cetatenii sa foloseasca transportul in comun in defavoarea autoturismelor proprii.

Citește și: Meteorologii anunță URGIA pentru București: Reîncep ninsorile, iar stratul va ajunge la 16 cm

In cea de-a treia etapa, va fi realizat nodul intermodal care ar putea include si o statie de tren, in functie de rezultattul discutiilor care se deruleaza in prezent intre reprezentantii PMB si cei ai CFR.

Termenul pentru finalizarea obiectivului de investitii este de doi ani de la demararea procedurilor de expropriere, iar pentru ca termenul de executie a lucrarilor sa fie cat mai scurt, acestea vor fi realizate de Compania Municipala Strazi, Poduri si Pasaje Bucuresti.

Valoarea totala a investitiei este de 559 milioane lei, aproximativ 122 milioane euro.