Un congresman republican acuzat de rasism, sancţionat de propriul său partid

Autor: George Traicu
Publicat: 15-01-2019 18:04

Un congresman american membru al Partidului Republican, Steve King, a fost acuzat de rasism după afirmaţii în care a apărat supremaţia albă, fiind criticat inclusiv de colegi din propria sa formaţiune politică, unii dintre ei cerându-i să demisioneze, transmite AFP preluată de Agerpres.

Reprezentant al statului Iowa în Camera Reprezentanţilor, el a făcut respectivele afirmaţii într-un interviu acordat publicaţiei New York Times. ''Naţionalist alb, supremaţie albă, civilizaţie occidentală. De când acest limbaj a devenit ofensator ?'', s-a întrebat el.

Urmare acestui interviu, liderul minorităţii republicane din Camera Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, a anunţat luni că Steve King, un susţinător înfocat al preşedintelui Donald Trump, nu va mai participa la activitatea niciunei comisii din camera inferioară a Congresului american.

''Remarcile lui Steve nu sunt demne de un partid al lui Lincoln şi nici de Statele Unite'', a indicat Kevin McCarthy.

La rândul său, senatorul republican Mitt Romney i-a cerut lui Steve King să-şi dea demisia, în timp ce Mitch McConnell, liderul majorităţii din Senat, a spus că acesta din urmă ''este nedemn'' de postul pe care-l ocupă.

Întrebat despre acest incident, preşedintele Donald Trump a răspuns în faţa presei că ''n-a prea urmărit'' polemica.

Steve King este însă binecunoscut pentru derapajele sale verbale. Anul trecut, el a spus că SUA ''nu îşi pot restaura civilizaţia cu copiii altora''