Japonia şi-a reluat importurile de petrol iranian

Autor: George Traicu
Publicat: 21-01-2019 13:06

Japonia şi-a reluat importurile de petrol iranian, după o suspendare din cauza sancţiunilor americane, a anunţat luni guvernatorul Băncii centrale iraniene, relatează Reuters potrivit news.ro

Reluarea importurilor de petrol are loc în urma scutirii acordate de Wasgington Tokyo de la sancţiunile americane ce au intrat în vigoare în noiembrie.

Iranul este al patrulea cel mai mai producător de petrol în cadrul OPEP.

Compania japoneză de rafinare Fuji Oil a încărcat petrol iranian la bordul unui petrolier, în weekend, a anunţat un purtător de cuvânt al societăţii.

Japonia este ultimul dintrei cei patru cei mai mari clienţi din Asia ai Iranului care îşi reia importurile de petrol din această ţară.

”După China, Coreea de Sud, India şi Turcia, Japonia importă petrol iranian”, a declarat guvernatorul Băncii centrale a Iranului Abdolnaser Hemmati, citat de agenţia oficială iraniană de presă Irna.

Coreea de Sud a primit sâmbătă primul transport de petrol iranian din ultimele patru luni.

Exporturile iraniene de petrol au scăzut puternic după ce Donald Trump a anunţat în mai că Statele Unite se retrag din Acordul de la Viena din iulie 2015 cu privire la programul nuclear iranian şi că-şi reimpun sancţiunile Teheranului.

Scutiri au fost acordate celor mai importanţi clienţi ai Iranului - Japonia, China, India, Coreea de Sud, Taiwan, Italia, Grecia şi Turcia -, ceea ce le permite să importe o anumită cantitate de petrol pe o perioadă de şase luni.

În 2017, petrolul iranian a reprezentat 5,3% din importurile totale de ţiţei ale Japoniei.