Autoritatea pentru infracţiuni economice din Suedia renunță la ancheta privind financiară privind atribuirea premiului Nobel

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 22-01-2019 21:17

Autoritatea pentru infracţiuni economice (ECA) din Suedia a anunţat marţi că a renunţat la ancheta sa financiară ce îl vizează pe bărbatul aflat în centrul scandalului care a determinat amânarea cu un an a ceremoniei de atribuire a premiului Nobel pentru literatură, informează Reuters, agerpres.ro.

Citește și: Dacian Cioloș vorbește despre PROTOCOALELE SECRETE: 'Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea ar trebui să și le asume'

În aprilie anul trecut, ECA a lansat o anchetă ce dorea să afle dacă Jean-Claude Arnault, un fotograf căsătorit cu o membră a Academiei Suedeze, instituţia ce atribuie Nobelul pentru literatură, a evitat plata taxelor datorate statului suedez.

"Ancheta a fost închisă în cazul persoanei care avea legături cu Academia Suedeză, şi chiar o posibilă condamnare nu ar fi dus la o creştere semnificativă a sentinţei pe care aceasta a primit-o deja", au precizat reprezentanţii ECA într-un comunicat.

Anul trecut, Jean-Claude Arnault a fost condamnat pentru viol şi a primit o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare.

Săptămâna trecută, Academia Suedeză a anunţat că soţia acestuia, poeta Katarina Frostenson, i-a dezvăluit soţului ei numele unor precedenţi laureaţi ai premiului Nobel şi că ea ar trebui să demisioneze.

Poeta a negat însă acuzaţiile ce i-au fost aduse.

Acuzaţiile formulate împotriva lui Jean-Claude Arnault, care conduce alături de soţia lui un centru cultural ce a primit subvenţii de la Academia Suedeză, a provocat dispute aprinse în rândul membrilor instituţiei şi, de atunci, mai mulţi dintre ei au demisionat.

Fundaţia Nobel, care controlează premiile financiare donate din averea inventatorului dinamitei, Alfred Nobel, a avertizat apoi că ar putea să retragă Academiei Suedeze dreptul a atribui acest prestigios premiu literar.

Din cauza acestui scandal, premiul Nobel pentru literatură pe 2018 nu a fost atribuit şi va fi înmânat în 2019, odată cu înmânarea premiului din acest an.