Tensiuni în sud-estul Asiei - Zborul la mică altitudine al unui avion militar nipon deasupra unei nave sud-coreene generează protestele Seulului

Autor: George Traicu
Publicat: 23-01-2019 14:51

Autoritățile militare de la Seul au afirmat că zborul la mică altitudine al unui avion de patrulare nipon deasupra unei nave militare sud-coreene reprezintă o "provocare clară", informează site-ul agenției de știri The Associated Press preluat de mediafax.

Potrivit Seulului, un avion nipon a zburat miercuri la o înălțime de 60-70 de metri în apropierea unei nave militare sud-coreene în sud-vestul Peninsulei Coreea.

Autoritățile de la Seul a transmis că acesta este cel de-al treilea de acest fel în doar luna.

În pofida legăturilor economice strânse și intereselor strategice comune, Japonia și Coreea de Sud sunt angrenate într-o serie de dispute privind chestiuni militare și istoria zbuciumată între cele două țări.

Relaţiile din Japonia şi Coreea de Sud continuă să fie marcate de evenimentele din prima jumătate a secolului trecut, când Peninsula Coreea s-a aflat sub ocupaţie niponă. Un alt punct de dispută între Tokyo şi Seul se legă de subiectul aşa-numitelor femei de reconfortare, termen care desemnează zecile de mii de femei din Coreea de Sud care au fost transformate în sclave sexuale pentru militarii japonezi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.