Statele Unite lansează Rusiei invitația unui dialog pe marginea tratatului INF

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 24-01-2019 21:33

Statele Unite au propus să poarte discuții cu Rusia asupra chestiunilor legate de controlul armelor în preajma unei întruniri a Organizației Națiunilor Unite care va avea loc sâptămâna viitoare la Beijing, a declarat joi un oficial superior al Departamentului de Stat, relatează Reuters, mediafax.

Citește și: Articulații sănătoase, indiferent de vârstă. Alimentele care fac minuni în acest domeniu

Sub-secretarul de Stat, Andrea Thompson, a declarat că aproape sigur discuțiile vor include și o dispută pe marginea unui tratat din timpul Răzbioiului Rece care limitează amplasarea rachetelor cu rază medie de acțiune.

Washingtonul s-a angajat să se retragă din pact din cauza dezvoltării de către Moscova a unei noi rachete de croazieră care încalcă prevederile Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF).

Moscova a negat faptul că rachetele în cauză, Novator 9M729 (denumite SSC-8 de către NATO), încalcă înțelegerea, care împiedică ambele părți să amplaseze rachete terestre cu rază scurtă și medie de acțiune în Europa.

Moscova spune că raza de acțiune a rachetelor o menține în afara tratatului și acuză Statele Unite că inventează pretexte false pentru a ieși dintr-un acord pe care dorește oricum să-l părăsească pentru a-și dezvolta propriile rachete.

Thompson a declarat că Statele Unite au prezentat Rusiei o propunere pentru un test "verificabil" al razei de rachete, dar Moscova nu a fost de acord cu planul.

Cu excepția cazului în care rușii nu vor respecta prevederile Tratatul INF, Statele Unite își vor menține decizia de a părăsi pactul la sfârșitul unei perioade de 60 de zile pe 2 februarie, a spus Thompson.