Ședință de guvern la Palatul Victoria - Un proiect care îi vizează pe miniștri, pe masa premierului Dăncilă: Plafon maxim anual de 55.000 lei

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 25-01-2019 09:06

Guvernul va discuta, vineri, un proiect de hotărâre care stabilește decontarea cheltuielilor de cazare pentru vicepremieri, miniștri și miniștri delegați care folosesc locuințele administrate de RA-APPS, într-un plafon maxim anual de 55.000 lei, conform Mediafax.

Pe ordinea de zi a ședinței de vineri a Executivului figurează proiectul de hotărâre privind stabilirea plafonului maxim pentru cheltuielile de cazare aferente imobilelor cu destinaţia de locuinţă de serviciu şi imobilelor cu destinaţia de locuinţă, propuse în vederea vânzării, din fondul locativ administrat de Regia Autonomă "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat", pentru anul 2019, precum şi pentru stabilirea plafonului maxim al cheltuielilor de cazare pentru închirierea locuinţelor în condiţiile pieţei imobiliare.

Prin urmare, pe durata mandatului miniștrii și miniștrii delegați care nu dețin locuințe în Capitală, beneficiază, pe durata mandatului, de decontarea cheltuielilor de cazare pentru folosirea locuințelor de serviciu administrate de RA-APPS, în limita unui plafon anual de 55.000 lei.

Sebastian Ghiță le răspunde unor jurnaliști: Scrisoare deschisă, după ce a primit azil politic în Serbia

„Miniștrii, inclusiv persoanele care ocupă funcții asimilate celei de ministru, precum și miniștrii delegați, care nu dețin în proprietate exclusivă ori în coproprietate imobile cu destinația locuințe în municipiul București, beneficiază, pe durata mandatului, în lima unui plafon maxim anual de 55.000 lei, de decontarea cheltuielilor de cazare pentru folosința imobilelor cu destinația locuință de serviciul din fondul locativ aflat în administrarea Regiei Autonome «Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat», prevăzut în anexa nr. 1¹ la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 101/2011 privind reglementarea condițiilor pentru vânzarea unor imobile, proprietate privată a statului aflate în administrarea Regiei Autonome «Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat», a imobilelor proprietatea Regiei Autonome «Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat», pentru reglementarea situației juridice a unor imobile, pentru reglementarea cheltuilelilor de cazare în unele situații speciale, precum și pentru modificarea unor acte normative, aprobată cu completări prin Legea n.r. 382/2013, cu modificările și completările ulterioare”, prevede proiectul de hotărâre publicat pe site-ul Guvernului.

Actul normativ prevede decontarea cheltuielilor de cazare pentru locuințele aflate în proprietatea RA-APPS și propuse în vederea vânzării, în limita a maxim 55.000 de lei, și pentru persoanele care au funcția de vicepremier și care nu dețin o proprietate în București.

„Persoanele care ocupă funcții de viceprim-ministru, ministru de stat, ministru, ministru delegat, precum și funcții asimilate celei de ministru, care nu dețin în proprietate exclusivă ori în coproprietate imobile cu destinația de locuință în municipiul București, beneficiază, în limita unui plafon maxim anual de 55.000 lei, de decontarea cheltuielilor de cazare pentru folosința imobilelor cu destinația locuință, aflate în proprietatea privată a statului și în administrarea Regiei Autonome «Administrația Patromoniului Protocolului de Stat» și propuse în vederea vânzării”, mai prevede proiectul de hotărâre.

Și conducătorii instituțiilor publice și înalții funcționari publici, care nu au o proprietate în Capitală, beneficiază pe durata mandatului de decontarea cheltuielilor de cazare în locuințele aflate în proprietate privată și administrate de RA-APPS și propuse vânzării, în limita a sumei maxime anuale de 55.000 lei.

George Soros şi-a găsit o nouă ţintă: 'Cel mai periculos duşman al celor care cred în societăţile libere'

„Persoanele prevăzute la art. 14⁸ alin (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 101/2011, aprobată de completări prin Legea nr. 382/2013, cu modificările și completările ulterioare, cu excepția celor prevăzute la alin. (1), precum și conducătorii instituțiilor publice și înalți funcționari publici, pe durata mandatului sau a raportului de serviciu, care nu dețin în proprietate exclusivă ori în coproprietate imobile cu destinația de locuință în municipiul București beneficiază, pe durata mandatului sau a raportului de serviciul, în limita plafonului maxim anual de 55.000 lei, de decontarea cheltuielilor de cazare pentru folosința imobilelor cu destinața de locuință, aflate în proprietatea privată și în administrarea Regiei Autonome «Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat» și propuse în vederea vânzării”, stipulează actul normativ.

De asemenea, secretari de stat și cei care au funcții asimilate acesteia, care nu au o locuință în București le vor fi decontate cheltuielile, pe o perioadă de trei luni, în limita unui plafon maxim de 14.000 de lei, tot pentru cazarea în locuințele administrate de RA-APPS.

„Secretarii de stat și persoanele care ocupă funcții asimilate celei de secretar de stat, care nu dețin în proprietate exclusivă ori în coproprietate imobile cu destinația de locuințe în municipiul București, beneficiază, pe o perioadă de 3 luni de la data numirii în funcție, în limita unui plafon maxim de 14.000 lei, de decontarea cheltuielilor de cazare pentru folosința imobilelor cu destinația de locuință de serviciu din fondul locativ aflat în administrarea Regiei Autonome «Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat», prevăzut în anexa nr. 1¹ la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 101/2011, aprobată cu completări prin Legea n.r. 382/2013, cu modificările și completările ulterioare”, potrivit sursei citate.

Nu în ultimul rând, înalții funcționari publici care locuiesc în chirie beneficiază pe durata mandatului de decontarea cheltuielor în limita unui plafon maxim anual de 40.000 lei.

„Art. 3 (1) Persoanele prevăzute la art. 14⁶ alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 101/2011, aprobată cu completări prin Legea nr. 382/2013, cu modificările și completările ulterioare, precum și înalții funcționari publici, beneficiază, pe durata mandatului sau a raportului de serviciu, în limita unui plafon maxim anual de 40.000 lei, de decontarea cheltuielilor de cazare pentru spațiul deținut pe baza contractului de închiriere avizat și înregistrat în condițiile legii.

Monica Macovei a făcut SPECTACOL la audierile din Comisia LIBE - De nervi, Tudorel Toader a 'amenințat-o voalat'

(2) Prevederile alin. (1) se aplică numai în situația în care, în fondul locativ aflat în administrarea Regiei Autonome «Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat» nu sunt disponibile imobile cu destinația de locuință de serviciu, respectiv nu sunt disponibile imobile cu destinația de locuințe, aflate în proprietatea privată a statului și în administrarea Regiei Autonome «Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat» și propuse în vederea vânzării.”, conform sursei menționate.

Un alt proiect de hotărâre care apare pe ordinea de zi a ședinței de vineri a Executivului este cel privitor la declasificarea documentelor elaborate anterior datei de 31 decembrie 1989 de persoane juridice de drept public sau privat şi aflate în fondul arhivistic al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Actul normativ care va fi discutat, vineri, de Cabinetul Dăncilă prevede că „în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri, Ministerul Afacerilor Externe va publica lista persoanelor juridice de drept public sau privat are au elaborat documentele declasificate”.

Prin urmare, conform proiectului de hotărâre al Guvernului, autorităţile şi instituţiile publice, precum şi celelalte persoane juridice de drept public sau privat care deţin documente ce conţin informaţii secret de stat și fac obiectul actului normativ vor lua măsuri pentru suprimarea sau schimbarea marcajelor de clasificare.

Consultarea documentelor care conţin informaţiile declasificate va fi realizată în conformitate cu prevederile Legii Arhivelor Naţionale nr.16/1996, republicată.

Un alt proiect de hotărâre care se afla, vineri, pe masa Executivului este cel pentru emiterea autorizației de mediu pentru S.C. „Nuclearelectrica” S.A. Sucursala „Fabrica de Combustibil Nuclear” Pitești.

De asemenea, pe ordinea de zi figurează și proiectul de hotărâre care vizează aprobarea metodologiilor pentru stabilirea normelor de venit utilizate la impunerea veniturilor din activităţi agricole, precum şi a Metodologiei de calcul al reducerii normei de venit pentru aplicarea prevederilor referitoare la scutirea de la plata impozitului pe venit prevăzută la art. 76 alin. (1) lit.c) din Legea cooperaţiei agricole nr.566/2004.

Alte acte normative care figurează pe ordinea de zi a ședinței de vineri a Guvernului sunt:

„Proiect de hotărâre pentru modificarea şi completarea art.5 din Hotărârea Guvernului nr. 347/2016 privind stabilirea cadrului general de implementare a operaţiunilor cofinanţate din Fondul European pentru Pescuit şi Afaceri Maritime prin Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime 2014-2020.

Proiect de hotărâre pentru aprobarea tarifului şi a normelor metodologice privind calcularea, colectarea şi stabilirea termenelor de plată aferente tarifului asociat eliberării şi reînnoirii certificatului de formare profesională şi inspecției echipamentelor de aplicare a produselor de protecţie a plantelor.

Proiect de hotărâre privind actualizarea anexei nr. 13 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului

Proiect de hotărâre privind actualizarea valorii de inventar a imobilului 917, aflat în domeniul public al statului, pentru transmiterea unei părţi din acesta din administrarea Ministerului Apărării Naţionale în administrarea Ministerului Afacerilor Interne pentru Direcţia Generală Anticorupţie, şi pentru modificarea anexelor nr.1 şi 4 la Hotărârea Guvernului nr.1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului.

Proiect de hotărâre privind actualizarea anexei nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului şi pentru trecerea unui teren din domeniul privat al statului în domeniul public al statului, precum şi pentru înscrierea acestuia în domeniul public al statului şi darea în administrarea Ministerului Afacerilor Interne - Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Cpt. Puică Nicolae" al Judeţului Argeş.

Proiect de hotărâre privind darea în administrarea Curţii de Conturi a unui imobil situat în judeţul Brăila, aflat în domeniul public al statului şi înscrierea acestuia în anexa nr.33 la H.G nr.1705/2006 privind inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului.

Proiect de hotărâre privind aprobarea modelului steagului municipiului Roşiorii de Vede, judeţul Teleorman”.

Pe ordinea de zi este înscris și un memorandum cu tema: Încetarea efectuării donației unor bunuri mobile aflate în proprietatea privată a statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale către Guvernului Ucrainei, aprobată prin Memorandumul nr.S.G 160 din 8 ianuarie 2016.

Nu în ultimul rând, Guvernul va avea în discuție, în ședința de vineri și proiecte de puncte de vedere cu privire la nouă inițiative legislative, conchide sursa citată.