Discuții FIERBINȚI în Consiliul UE - Ce OBLIGAȚII ar putea avea cetățenii care călătoresc în Marea Britanie

Autor: Loredana Codruț
Publicat: 02-02-2019 09:20
Actualizat: 02-02-2019 10:23

Ambasadorii la UE au convenit vineri ca, după Brexit, cetățenilor din Regatul Unit care vin în spațiul Schengen pentru o ședere de scurtă durată, 90 de zile într-o perioadă oarecare de 180 de zile, să li se acorde posibilitatea de a călători fără viză, se arată într-un comunicat al Consiliului UE.

În conformitate cu normele UE, scutirea de viză se acordă în condiții de reciprocitate. Guvernul Regatului Unit a afirmat că nu intenționează să solicite viză cetățenilor din UE care călătoresc în Regatul Unit pentru șederi de scurtă durată, menționează sursa citată.

Citește și: Monica Macovei a făcut SPECTACOL la audierile din Comisia LIBE - De nervi, Tudorel Toader a 'amenințat-o voalat'

În cazul în care Regatul Unit ar introduce obligativitatea deținerii unei vize pentru cel puțin un stat membru, s-ar aplica mecanismul de reciprocitate existent, iar cele trei instituții și statele membre s-ar angaja să ia fără întârziere măsuri în sensul aplicării mecanismului.

Politica în materie de vize față de cetățenii țărilor terțe care intră în spațiul Schengen pentru o ședere de scurtă durată este reglementată în cadrul legislației UE.

În temeiul normelor existente, toți resortisanții țărilor terțe sunt incluși pe una dintre următoarele două liste: resortisanți ai țărilor terțe care trebuie să dețină viză și resortisanți ai țărilor terțe scutiți de această obligație. După Brexit, Regatul Unit – ca țară terță – va trebui să figureze pe una dintre aceste două liste.