ANSVSA încearcă menținerea exporturilor de carne de porc pe piața comunitară

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 01-02-2019 19:06

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) urmăreşte menţinerea fluxului comercial cu porci şi produse din carne de porc din România pe piaţa comunitară, în acest sens iniţiind demersuri la Comisia Europeană pentru flexibilizarea criteriilor de stabilire a zonelor de restricţie impuse de evoluţia pestei porcine africane, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Întâlnire Firea - Stănescu - Neacșu - Petrea: În #echipă

Potrivit unui comunicat al instituţiei, remis vineri, în marja întâlnirii şefilor serviciilor veterinare (Chief Veterinary Officers - CVO) din Uniunea Europeană (UE), care s-a desfăşurat la Bruxelles în perioada 29 - 30 ianuarie, preşedintele ANSVSA, Geronimo Brănescu, împreună cu o delegaţie de specialişti din autoritate, a purtat discuţii cu oficiali ai Comisiei Europene privind modificarea Anexei Deciziei 709/2014.

"ANSVSA are drept scop menţinerea fluxului comercial cu porci şi produse din carne de porc din România pe piaţa comunitară, prin flexibilizarea criteriilor de stabilire a zonelor de restricţie impuse de evoluţia pestei porcine africane (PPA). Solicitarea de modificare a Deciziei vizează, în principal, adaptarea acestor criterii în funcţie de specificul naţional al creşterii porcului şi de distribuţia geografică a speciei. Reprezentanţii Comisiei Europene au luat act de propunerea autorităţii şi au apreciat că, în cursul lunii februarie, vor veni la Bucureşti pentru a discuta cu specialiştii români modalităţi concrete de modificarea a Deciziei", se spune în comunicat.

Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează la ora actuală în 302 localităţi din 19 judeţe, cu un număr de 1.137 de focare, dintre care 19 în exploataţii comerciale, în timp ce în alte două judeţe s-au semnalat doar cazuri la mistreţi, a informat vineri ANSVSA. Cele mai multe focare sunt, în continuare, în judeţele: Tulcea - 573 (dintre care cinci focare la exploataţii comerciale şi un focar la o exploataţie de tip A şi 116 de cazuri la mistreţi), Ialomiţa - cu 125 de focare în gospodăriile populaţiei şi 126 de cazuri la mistreţi, Brăila - cu 104 de focare (dintre care 10 focare la exploataţii comerciale şi trei cazuri la mistreţi), Călăraşi - cu 102 de focare (dintre care un focar la o exploataţie comercială şi 40 de cazuri la mistreţi), Constanţa (91 de focare în gospodăriile populaţiei şi cinci cazuri la mistreţi) şi Bihor - cu 52 de focare în gospodăriile populaţiei şi două cazuri la mistreţi.

În restul judeţelor afectate se înregistrează de la unul până la 26 de focare.

În total, au fost eliminaţi 364.920 de porci afectaţi de boală şi există 838 de cazuri la mistreţi.

Datele oficiale arată că, în total, au fost despăgubiţi 8.537 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 251,19 milioane de lei. Cele mai mari despăgubiri au fost plătite în judeţele: Brăila (pentru 3.208 exploataţii dintr-un total de 3.217 exploataţii, în valoare de 171,99 milioane de lei), Tulcea (pentru 1.162 de exploataţii dintr-un total de 1.174 de exploataţii în valoare de 46,56 milioane de lei) şi Ialomiţa (pentru 2.389 de exploataţii dintr-un total de 2.500 de exploataţii în valoare de 6,531 milioane lei).

Prezenţa virusului PPA în România a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.