Vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism despre adoptarea bugetului: 'În ritmul ăsta ne vom trezi în gard'

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 11-02-2019 12:29

Economia României are un potenţial de creştere mai mare de 5,5%, însă mediul de afaceri nu mai are încredere şi amână investiţiile, iar efectele se vor vedea mai ales după 2020, a declarat, luni, Dragoş Anastasiu, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, într-o conferinţă de presă, relatează Agerpres.

Citește și: Anunț de ULTIMĂ ORĂ - Noua prognoză de inflație a BNR

Dragoş Anastasiu a arătat că mediul de afaceri nu gândeşte pe termen scurt, ci în decade, mai ales investitorii străini.

"Bugetele noastre de companii se fac prin septembrie-octombrie pentru anul viitor şi iei în calcul dezvoltarea ţării, dezvoltarea industriei tale, a Europei. La începutul lunii decembrie, toate bugetele noastre sunt terminate. Apoi vine o ordonanţă de urgenţă care schimbă bugetele tuturor companiilor din România de la 1 ianuarie. Hai că noi, românii, ne-am mai obişnuit, dar cum se vede această situaţie de către investitorii străini? Este foarte grav ce se întâmplă, se pierde încrederea", a spus Anastasiu.

Oficialul ANAT a subliniat că economia ţării are potenţialul de a creşte cu mai mult de 5,5%, însă nu se va întâmpla acest lucru din cauza lipsei de încredere.

"În acest context de totală neîncredere se întâmplă un lucru, lumea se gândeşte de şapte ori înainte să investească. România este o ţară cu potenţial extraordinar, însă în această gâlceavă generală lucrurile nu vor fi aşa cum ne dorim, iar efectele se vor vedea mai ales din 2020 încolo. Proiectele de investiţii se pun pe hold, eu însumi am oprit două proiecte pentru că nu am încredere, mai ales că punem băncile la zid, cele care ar trebui să finanţeze economia", a arătat el.

Anastasiu a subliniat că este foarte important sentimentul investitorilor.

"Dacă ne tot plângem şi tot zicem de criză, chiar va veni criza. Dacă toţi se setăm pe criză şi începem să tăiem, e home made, ne-o facem singuri. Fac din nou apel la dialog, care a lipsit cu desăvârşire, dar nu din cauza noastră, noi am făcut atâta dialog de ne doare gura, am produs atâtea materiale cât n-am produs în viaţa noastră. Nu e treaba noastră să facem politici publice", a mai spus reprezentantul mediului de afaceri.

El a amintit şi că ordonanţa privind revoluţia fiscală nu a devenit încă lege, iar o modificare a acesteia ar avea efecte dezastruoase în mediul de afaceri.

"Ce catastrofă ar fi ca după un an jumate să se schimbe ceva. Ne pune pe gânduri pe unii, iar pe alţii îi pune pe fugă şi nimeni nu performează. Ne-am bucurat în ultimii doi ani că au crescut salariile şi pensiile şi este normal să fie aşa, vrem şi noi să ne dezvoltăm, toate aceste lucruri nu vor putea fi plătite dacă economia nu poate tura la maximum. Şi nu va putea tura atâta timp cât nu va fi încredere. Dacă bugetul pe anul în curs este făcut în februarie, când toate companiile au deja bugetele făcute şi ne aşteptăm la noi schimbări, în ritmul ăsta ne vom trezi în gard", a precizat vicepreşedintele ANAT.