Guvernul a dat cărțile pe față: adevărata miză a celebrei OUG privind 'taxa pe lăcomie'

Autor: Lucian Negrea, Reporter
Publicat: 12-02-2019 10:14

În Comisiile reunite de Buget Finanțe se discută aprins pe Legea bugetului de stat pentru anul 2019. Într-o discuție între deputatul USR, Claudiu Năsui și președintele Comisiei Naționale de Prognoză, Ion Ghizdeanu, s-a ridicat întrebarea de ce Prognoza dă o creștere economică de 5,5%, în timp ce Comisia Europeană anticipează o scădere a creșterii economice a României.

Citește și: ALERTĂ - ÎCCJ, lovitură pentru DNA în dosarul Udrea-Andronic. Ancheta procurorilor este făcută praf

La insistențele lui Năsui, Ghizdeanu a explicat că această prognoză optimistă se bazează pe programele guvernamentale și OUG 114 privind ”taxa pe lăcomie”.

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a admis că este posibil ca OUG 114 să fie modificată în Guvern, dar având în vedere că de asta depinde creșterea economică a României, Guvernul merge pe gheață subțire.

Dat fiind faptul că întreaga filosofie bugetară se bazează pe efectele acestei OUG este lesne de înțeles de ce Guvernul o menține, în ciuda criticilor venite din partea tuturor celor afectați și în ciuda riscurilor pe care le presupune aplicarea OUG pentru anumiți operatori economici.