Summitul Trump-Kim, de anul trecut nu a determinat o dezarmare a Coreei de Nord așa cum spera liderul de la Casa Albă

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 12-02-2019 22:59

Capacităţile militare ale Coreii de Nord au rămas aproape neschimbate de la încălzirea istorică a relaţiilor cu SUA, a declarat marţi comandantul forţelor americane în Coreea de Sud, Robert Abrams, citat de AFP, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Vești bune! Femeile nu vor mai plăti impozit- Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească

Donald Trump şi Kim Jong Un s-au întâlnit în cadrul unui summit inedit în iunie anul trecut, la finalul căruia liderul nord-coreean s-a angajat să depună eforturi în favoarea unei "denuclearizări complete a peninsulei coreene".

De atunci însă, negocierile pentru traducerea în fapte a acestui angajament vag nu au permis progrese concrete şi cei doi şefi de stat urmează să se revadă pe 27 şi 28 februarie la Hanoi.

Generalul Abrams a estimat că primul summit a contribuit la diminuarea tensiunilor după un an 2017 marcat de o puternică escaladare.

Totuşi, "schimbările verificabile care au intervenit în capacităţile militare ale Coreii de Nord" sunt "puţine sau niciuna", a declarat noul şef al forţelor americane în Coreea de Sud în cadrul unei audieri parlamentare.

"Capacităţile militare convenţionale şi asimetrice" nord-coreene continuă să fie "o ameninţare pentru SUA, Republica Coreea" şi "aliaţii regionali", a precizat el.

În plus, Phenianul îşi continua antrenamentele militare de iarnă ca şi în anii precedenţi, a estimat generalul Abrams.

El a salutat totuşi o perioadă de 440 de zile scurse de la ultima "provocare" a Coreii de Nord sub forma unui tir cu rachetă sau a unui test nuclear, estimând că diplomaţia şi sancţiunile internaţionale au permis o "diminuare semnificativă a tensiunilor".