Raport: cele mai cenzurate subiecte în China pe echivalentul WhatApp

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 13-02-2019 20:36

Cezura în China nu a încetat să-și facă simțită prezența. Ultimele conflicte economice cu Statele Unite au determinat autoritățile de la Beijing să cenzureze anumite subiecte delicate.

Citește și: VIDEO - Mugur Isărescu l-a UMILIT pe Tăriceanu, în Parlament: l-a lăsat cu mâna întinsă

Războiul comercial cu SUA a fost subiectul cel mai cenzurat în 2018 de autorităţile chineze pe populara aplicaţie mobilă WeChat (echivalentul WhatsApp), potrivit informaţiilor publicate în ediţia de miercuri a ziarului South China Morning Post din Hong Kong, relatează EFE, informează Agerpres.

Această concluzie este rezultatul unui proiect de cercetare al Universităţii din Hong Kong, intitulat WeChatscope, care a monitorizat anul trecut peste 4.000 de conturi oficiale de ştiri pentru a analiza cenzura aplicată reţelei de socializare. Echipa a confirmat că aproximativ 11.000 din cele 1,04 milioane de postări analizate au fost supuse unei anumite forme de cenzură.

Dintre primele zece aspecte cele mai vizate de către autorităţile chineze, trei privesc direct tensiunile diplomatice dintre Beijing şi Washington, cum ar fi războiul comercial, subiectul cel mai cenzurat, sancţiunile SUA împotriva corporaţiei ZTE (companie producătoare de echipamente de telecomunicaţii din Shenzhen) şi arestarea în Canada a şefei operaţiunilor financiare ale companiei Huawei, Meng Wanzhou.

Studiul a constatat că domeniul de aplicare al cenzurii pe WeChat depăşeşte sfera politicilor şi problemelor sociale interne, extinzând-se asupra unor chestiuni mai puţin sensibile din punct de vedere politic, în ceea ce pare a fi un efort de susţinere a imaginii de mare putere a Chinei pe scena politică internaţională.

Cercetarea a remarcat faptul că numărul de articole cenzurate în care apar cuvintele 'chinez-american' a atins apogeul între sfârşitul lunii octombrie şi mijlocul lunii noiembrie şi a scăzut la începutul lunii decembrie, după armistiţiul comercial de 90 de zile, semnat de preşedintele Xi Jinping cu omologul său american, Donald Trump, după summitul G20 din Buenos Aires.

Citește și: Bursa zvonurilor la CCR: Valer Dorneanu are concurenţă serioasă pentru un nou mandat de preşedinte

În privinţa problemelor locale, printre temele cele mai cenzurate în China au fost mişcarea feministă #MeToo, scandalul vaccinurilor falsificate ale companiei farmaceutice Changsheng sau cazul conceperii primilor bebeluşi printr-o presupusă modificare genetică de către omul de ştiinţă chinez He Jiankui.

În noiembrie 2018, Administraţia Spaţiului Virtual chinez a anunţat suspendarea a peste 9.800 conturi pe reţelele sociale, considerând că acestea au publicat informaţii care nu respectau normele legale, parte a unei campanii de curăţare a conţinutului sensibil, începută în octombrie 2018.

China este ţara cu cei mai mulţi utilizatori de internet din lume (aproximativ 700 de milioane), dar în acelaşi timp şi cea în care se exercită cel mai mare control asupra conţinutului web, după cum indică blocarea de ani de zile a unor motoare de căutare populare şi reţele sociale precum Google, Facebook, Twitter sau YouTube.