Protest dus la extrem: O deputată turcă a ajuns la terapie intensivă după trei luni de grevă a foamei

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 13-02-2019 17:49

O deputată din Turcia, aflată de trei luni în greva foamei din solidaritate faţă de liderul istoric al rebeliunii kurde, a fost spitalizată miercuri, au anunţat surse spitaliceşti, citate de AFP, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Dezvăluiri șocante în cazul falsului medic ginecolog. Ce a ieșit la iveală

Leyla Guven, parlamentară din partea Partidului Democrat al Popoarelor (HDP), formaţiune prokurdă, a fost transferată la un spital din Diyarbakir (sud-est), în urma unui puseu de tensiune şi a unor dureri de burtă, au precizat sursele citate. Ea a fost internată la terapie intensivă, însă refuză să ia medicamente, au adăugat sursele.

Leyla Guven, 55 de ani, a intrat în greva foamei la 8 noiembrie 2018, în timp ce se afla la închisoare, pentru a denunţa condiţiile de detenţie ale lui Abdullah Ocalan, liderul istoric al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care ispăşeşte o pedeapsă de închisoare pe viaţă pe o insulă din apropiere de Istanbul, după ce a fost capturat de Turcia în 1999.

Potrivit HDP, mai mult de 300 de deţinuţi se află în prezent în grevă, din spirit de solidaritate cu parlamentara.

Leyla Guven a fost arestată în ianuarie 2018, după ce a criticat ofensiva militară turcă, la acea dată în curs în enclava majoritar kurdă Afrin din nordul Siriei. Ea a fost eliberată condiţionat la 25 ianuarie, însă a decis să-şi continue greva foamei acasă, la Diyarbakir, "capitala" zonei de sud-est majoritar kurde.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan acuză HDP că este "faţada politică" a PKK, considerat terorist de Ankara şi de aliaţii săi occidentali.

Liderul HDP, Selahattin Demirtas, se află în detenţie din noiembrie 2016. El este acuzat că ar conduce o "organizaţie teroristă", "de propagandă teroristă" şi de "incitare la comiterea de crime". Acest partid a fost lovit din plin de epurările care au urmat tentativei de puci din iulie 2016 şi mai mulţi dintre parlamentarii săi au fost arestaţi