Șeful Pentagonului critică zgârcenia Germaniei cu investițiile în armată, doar 1,5% din PIB: 'Nu este suficient, trebuie mai mult!'

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 14-02-2019 18:24

Germania s-a angajat la o creştere semnificativă a cheltuielilor sale pentru apărare în anii următori, însă trebuie în continuare să facă mai mult, a declarat joi secretarul american al apărării, la finalul a două zile de discuţii cu omologii săi din ţările NATO, la Bruxelles, informează dpa, potrivit agerpres.ro.

Eugen Teodorovici despre europarlamentare: 'Nu sunt interesat nici de postul de comisar și nici de nu mai știu ce în afara României'

Toţi aliaţii NATO au obiectivul de a aloca 2% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru apărare, ţintă pe care doar opt dintre cei 29 de membri NATO o ating în prezent.

Preşedintele american Donald Trump a criticat de nenumărate ori Germania, una dintre cele mai mari economii din NATO, pentru nerespectarea acestui obiectiv.

SUA cheltuie pentru apărare 3,5% din PIB-ul lor, potrivit informaţiilor deţinute de NATO, în timp ce Germania alocă doar 1,24% din PIB. Săptămâna trecută, Germania a promis că ar putea depăşi actualul său angajament de a cheltui 1,5% din PIB în 2024, însă fără a face mai multe precizări.

Angajamentele privind cheltuielile (pentru apărare) ale Germaniei reprezintă "o majorare semnificativă", a declarat Shanahan în faţa jurnaliştilor la Bruxelles, adăugând că Berlinul a făcut contribuţii importante la NATO şi în alte moduri. "Însă, ca să răspund la întrebarea dacă '1,5% este suficient?', voi spune 'nu este'. Trebuie să fie mai mult", a adăugat el.

Shanahan a justificat cerinţele SUA invocând ameninţări din partea Chinei şi Rusiei, precum şi riscurile ce ţin de infrastructura telecomunicaţiilor, securitatea cibernetică, războiul hibrid şi spaţiu.

Donald Trump "recunoaşte necesitatea de a aborda aceste ameninţări", a spus Shanahan, subliniind că el personal abia a luat cunoştinţă de aceste riscuri după ce a preluat noua sa funcţie mai devreme anul acesta. "Ţinând cont de ceea ce ştiu acum, aş cheltui mai mult" (pentru apărare), a comentat el, constatând că există o lipsă de cunoaştere a populaţiei în ceea ce priveşte necesitatea de a cheltui mai mult pentru apărare. "Publicul nu are cunoştinţă de evoluţia ameninţării", a mai spus Shanahan.