Chicago este 'iadul păsărilor': Mii de zburătoare mor anual în orașul american dintr-un motiv de neimaginat

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 14-02-2019 22:46

În fiecare an, mii de păsări mor în oraşul Chicago după ce se izbesc de faţadele de sticlă ale clădirilor pe care nu le văd. Luminile zgârie-norilor pot de asemenea să deruteze păsările migratoare, făcându-le să înconjoare clădirile în mod repetat şi să moară de epuizare, relatează joi dpa, potrivit agerpres.ro.

Eugen Teodorovici despre europarlamentare: 'Nu sunt interesat nici de postul de comisar și nici de nu mai știu ce în afara României'

Legislaţia propusă Consiliul oraşului Chicago de consilierul Brian Hopkins şi trimisă în Camera Reprezentanţilor de parlamentarul democrat Mike Quigley încearcă să prevină astfel de cazuri şi să încurajeze un design mai prietenos pentru păsări al clădirilor din metropola americană.

Adepţii noii măsuri susţin că aceasta nu va adăuga costuri semnificative la cheltuielile de construcţie. Însă propunerea ar putea întâmpina o adevărată opoziţie din partea dezvoltatorilor imobiliari, în special a celor care se bazează pe pereţi de sticlă şi vederi panoramice pentru a ajuta la vânzarea sau închirierea spaţiilor comerciale şi rezidenţiale.

"Dacă ţinem cont de impactul asupra mediului încă de la începutul proiectului, putem crea clădiri care să fie funcţionale, care să aibă un design plăcut, şi de asemenea să fie mai prietenoase cu păsările", a declarat arhitecta Jeanne Gang din Chicago.

Ideea este să "împiedicăm păsările să moară pentru că se lovesc de clădirile din Chicago", a afirmat la rândul său arhitectul peisagist din Chicago, Ted Wolff, membru al Bird Friendly Chicago, într-un interviu.

Legislaţia s-ar aplica construcţiilor noi la scară largă şi clădirilor renovate care necesită autorizaţii. Nu s-ar aplica caselor sau blocurilor de locuinţe cu până la două nivele, a mai spus el.