25 de țări oferă 100 de milioane de dolari Venezuelei pentru combaterea sărăciei și subnutriției

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 15-02-2019 09:00

Douăzeci şi cinci de ţări au promis să acorde un ajutor în valoare de 100 de milioane de dolari Venezuelei, ţară care se confruntă cu lipsuri severe şi subnutriţie, a anunţat joi John Bolton, consilierul pentru securitatea naţională al preşedintelui american, Donald Trump, după conferinţa Organizaţiei Statelor Americane (OSA) desfăşurată la Washington, informează France Presse, informează Agerpres.

Citește și: Apple a găsit soluția pentru a vinde din nou iPhone 7 și 8 în Germania

'Astăzi, 25 de ţări, reunite în cadrul conferinţei de asistenţă umanitară pentru Venezuela, organizată de OSA, au promis 100 milioane de dolari', a subliniat el într-o postare pe Twitter.

Potrivit lui David Smolanksy, coordonatorul unui grup de lucru al OSA privind migraţia şi refugiaţii din Venezuela, aceste fonduri vor merge direct în centrele de colectare a ajutoarelor instalate în apropiere de graniţa venezueleană în Brazilia, Columbia şi insula olandeză Curaçao.

În deschiderea conferinţei, Carlos Vecchio, reprezentantul oficial în SUA al opozantului Juan Guaido, a afirmat că prioritatea este de a face să intre aceste ajutoare în Venezuela din 23 februarie, la o lună de când Juan Guaido s-a autoproclamat preşedinte interimar al ţării.

Ajutorul este refuzat de către preşedintele Nicolas Maduro, care îl vede drept un pretext pentru pregătirea unei intervenţii militare a Statelor Unite.

Venezuela, din ce în ce mai izolată pe scena internaţională, trece printr-o gravă criză economică, cu o populaţie care se confruntă cu tot mai multe privaţiuni, între care lipsa de alimente.

Conferinţa de joi a avut loc la cererea secretarului general al OSA, Luis Almagro. Dar această organizaţie internaţională este divizată în problema Venezuelei. Ea a aprobat o rezoluţie care denunţă politica lui Nicolas Maduro, însă numai 16 dintre cele 34 de state membre OSA au semnat o declaraţie privind recunoaşterea lui Juan Guaido, şeful legislativului de la Caracas, drept preşedinte interimar al ţării.