UE ia măsuri pentru atenuarea perturbărilor grave a conectivităţii aeriene dintre UE şi Regatul Unit, în cazul unui Brexit fără acord

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 15-02-2019 20:58
Actualizat: 15-02-2019 20:59

Uniunea Europeană ia măsuri pentru a atenua efectele unei perturbări grave a conectivităţii aeriene dintre UE şi Regatul Unit pentru pasageri şi mărfuri în eventualitatea unei retrageri a Regatului Unit din UE fără niciun fel de acord, informează Ministerul Transporturilor, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Sondaj CURS - PSD continuă scăderea. ALDE și Pro România se consolidează, PNL e în ușoară revenire. USR și PLUS se mențin

"Astăzi, ambasadorii statelor membre, reuniţi în cadrul Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi al Consiliului, au aprobat un mandat acordat Preşedinţiei României la Consiliul UE pentru a negocia cu Parlamentul European cu privire la o propunere care permite transportatorilor cărora li s-au acordat licenţe în Regatul Unit să furnizeze servicii de transport aerian de bază între Regatul Unit şi celelalte 27 de state membre. Aceste drepturi vor fi condiţionate de acordarea de drepturi echivalente de către Regatul Unit şi se vor supune unor condiţii care asigură concurenţa loială", se arată într-un comunicat al MT.

O dispoziţie specifică asigură dreptul de a continua furnizarea de zboruri regulate în temeiul obligaţiilor de serviciu public până la 26 octombrie 2019, pentru a asigura continuitatea serviciilor publice, în timp ce autorităţile naţionale introduc adaptările necesare la noua situaţie. În anumite condiţii, vor fi permise mecanisme limitate de partajare de coduri şi de închiriere de aeronave, inclusiv închirierea unei aeronave cu echipaj.

"Dacă, urmare a Brexitului, un transportator aerian care deţine o licenţă de operare emisă de un stat membru al UE nu va mai îndeplini cerinţele UE în materie de proprietate şi control, acesta va avea ca termen data de 26 octombrie 2019 pentru a îndeplini în întregime toate cerinţele respective. Pentru a putea beneficia de această excepţie, transportatorii aerieni vor dispune de două săptămâni de la data intrării în vigoare a regulamentului pentru a transmite un plan precis şi complet în care să prezinte măsurile pe care intenţionează să le ia pentru a asigura conformitatea deplină cu cerinţele în materie de proprietate şi control începând cu 27 octombrie 2019, cel târziu", se precizează în documentul citat.

Regulamentul s-ar aplica până la intrarea în vigoare a unui acord privind transportul aerian cu Regatul Unit sau până la data de 30 martie 2020, în funcţie de care dintre aceste situaţii survine mai întâi.

Prima reuniune cu Parlamentul pentru a conveni asupra textului final va avea loc la 19 februarie.

În conformitate cu principiile generale ale măsurilor de urgenţă în vederea unui Brexit fără acord, toate aceste măsuri constituie acţiuni unilaterale la nivelul UE, pe baza presupunerii că Regatul Unit va proceda în acelaşi fel. Măsurile au un caracter excepţional şi se aplică pentru o perioadă de timp strict limitată. Măsurile vizând conectivitatea transporturilor nu sunt menite să reproducă condiţiile actuale ale dreptului UE, ci mai degrabă să menţină o conectivitate de bază între UE şi Regatul Unit.