Fostul președinte din Maldive arestat preventiv pentru spalare de bani: Instanța i-a pus sub sechestru întreaga avere

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 18-02-2019 20:00

Justiţia din Maldive a dispus luni arestarea fostului preşedinte al ţării Abdulla Yameen, învins anul trecut la urne de opoziţie, şi plasarea sa în detenţie preventivă până la finalul procesului său pentru spălare de bani, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Atac de ultim moment al lui Traian Băsescu la adresa lui Mihai Gâdea și Mircea Badea: ‘Rupeți-vă în direct hainele de pe voi’

Un tribunal penal din capitala Male a deschis luni procesul fostului şef de stat pentru spălarea a 1,5 milioane de dolari depuşi în conturile sale bancare chiar înainte de alegerile prezidenţiale din septembrie, pe care le-a pierdut spre suprinderea generală.

Parchetul a cerut şi a obţinut încarcerarea fostului preşedinte până la judecată. "Procurorii au declarat că Yameen a încercat să corupă martori", a declarat o sursă judiciară, precizând că fostul preşedinte va fi încarcerat în închisoarea de pe insula Dhoonidhoo, de lângă Male.

Abdulla Yameen şi apropiaţii săi sunt suspectaţi că au deturnat timp de cinci ani milioane de dolari din fondurile publice din Maldive, dar fostul preşedinte este în prezent inculpat doar pentru spălare de bani.

Justiţia a dispus în decembrie îngheţarea conturilor bancare din Maldive ale lui Abdulla Yameen, în care se aflau aproape 6,5 milioane de dolari. Autorităţile de la Male au făcut apel şi la comunitatea internaţională pentru a le ajuta să intre în posesia unor eventuale fonduri deturnate şi plasate în străinătate.

Venit la putere în 2013 în circumstanţe litigioase, Abdulla Yameen a condus arhipelagul din Oceanul Indian cu o mână de fier, încarcerându-i sau forţându-i la exil pe opozanţi şi reducând la tăcere presa şi societatea civilă.

În pofida unei campanii inechitabile în care opoziţia aproape că nu şi-a putut face auzită vocea, Abdulla Yameen a fost învins detaşat în alegerile prezidenţiale de candidatul coaliţiei formate împotriva lui, Ibrahim Mohamed Solih, un cvasinecunoscut pentru marele public.

După venirea sa la putere în noiembrie, noul regim din Maldive a declanşat anchete privind corupţia şi presupusele deturnări de fonduri din era Yameen. Deţinuţii politici au fost eliberaţi şi aproape toate figurile opoziţiei în exil, precum fostul preşedinte Mohamed Nasheed, au revenit în ţară.