Erste Group: Indicatorul 'alte rezultate operaţionale' va fi afectat negativ de taxa bancară din România

Autor: Roxana Ghiorghian
Publicat: 28-02-2019 22:21

Grupul financiar austriac Erste, acționarul Băncii Comerciale Române (BCR), susține, într-un raport publicat joi, că unele rezultate financiare ale grupului vor fi afectate în acest an de taxa pe activele băncilor, scrie Mediafax.

„Perspectivele se bazează pe o evoluţie macroeconomică solidă în regiunea noastră. Estimările privind creşterea reală a PIB sunt de circa 3% pentru ECE şi de peste 2% pentru Austria. Aceasta ar urma să fie susţinută de cererea internă solidă, salariile mai mari în termeni reali, scăderea ratei şomajului şi de disciplina fiscală la nivelul întregii regiuni. Bazându-ne pe o creştere de 4-6% a creditării, ne aşteptăm ca veniturile să crească mai mult decât cheltuielile. Costurile de risc vor creşte, dar vor rămâne la minime istorice (10-20 puncte de bază). Indicatorul «alte rezultate operaţionale» va fi afectat negativ de taxa bancară din România. Ca urmare a ratelor medii scăzute de impozitare din Europa Centrală şi de Est, rata de impozitare a Erste Group este estimată să rămână sub 20%. Bazându-ne pe această ipoteză, rata capitalului tangibil (ROTE) estimată pentru 2019 este de peste 11%”, scrie în rezultatele financiare prezentate joi de Erste.

Poziţia „alte rezultate operaţionale” s-a îmbunătăţit la -304,5 milioane de euro, anul trecut, de la -457,4 milioane de euro, anul anterior, incluzând cheltuielile cu contribuţiile anuale la fondurile de rezoluţie, în valoare de 70,3 milioane de euro, față de 65,8 milioane de euro.

Taxele pe operaţiunile bancare şi financiare au crescut la 112,2 milioane de euro, de la 105,7 milioane de euro anterior. Alte taxe au fost pe plus, respectiv 1 milioane de euro, față de -37,7 milioane de euro, datorită unor efecte cu caracter excepţional. În anul financiar 2017, poziţia „alte rezultate operaţionale” a inclus provizioane de 45 de milioane de euro pentru pierderile din credite acordate clienţilor ca urmare a deciziilor curţii supreme referitoare la ratele negative ale dobânzii de referinţă din Austria.

Citește și: SURSE - Tudose și Țuțuianu vor candida la europarlamentare

Erste Group a raportat un profit net de aproape 1,8 miliarde de euro, anul trecut, o creștere cu aproximativ 36% față de anul anterior, arată datele afișate joi.

Banca Comercială Română (BCR) a realizat un profit net de peste 1,2 miliarde de lei (258 de milioane de euro), anul trecut, în creștere cu 80% față de anul precedent, pe baza rezultatului operaţional, a costurilor de risc reduse şi a performanțelor pentru toate liniile de business.

Activele băncii au crescut cu 0,85%, anul trecut, comparativ cu anul anterior, până la 71,53 miliarde de lei, reprezentând o cotă de piață de 15,85%, astfel că BCR a coborât pe locul 2 al sistemului bancar, fiind întrecută de Banca Transilvania.