Budapesta flutură autonomia după marșul secuiesc din Târgu Mureș

Autor: Ionel Dancu
Publicat: 10-03-2019 23:19

Biroul premierului ungar Viktor Orban sprijină demonstraţia secuilor, desfăşurată duminică la Târgu Mureş, pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, relatează agenţia MTI, citată de Agerpres.

Într-o declaraţie transmisă acestei agenţii de presă, secretarul de stat ungar pentru maghiarii de pretutindeni, Arpad Janos Potapi, a susţinut că autonomia este cea mai bună cale de asigurare a continuităţii existenţei minorităţilor etnice.

Minoritatea secuilor ''doreşte o autonomie care să-i permită folosirea limbii materne şi a simbolurilor naţionale într-un mod care să nu dăuneze cetăţenilor majoritari, nimic mai mult decât drepturile acordate minorităţilor în multe ţări europene'', a spus oficialul ungar.

Autonomia Ţinutului Secuiesc este o cauză a tuturor maghiarilor, a adăugat el.

La rândul său, preşedintele comitetului pentru afaceri externe din parlamentul de la Budapesta, Zsolt Nemeth, a estimat că o ''puternică reprezentare maghiară'' în viitorul Parlament European este crucială pentru dobândirea autonomiei Ţinutului Secuiesc.

Marşul organizat, duminică seara, la Târgu Mureş, de Ziua Libertăţii Secuieşti, pentru depunerea unei petiţii pro-autonomie la Instituţia Prefectului - Judeţul Mureş, la care au luat parte circa 2.000 de persoane, s-a încheiat fără incidente.

Între revendicările cuprinse în petiţie se regăseşte autonomia Ţinutului Secuiesc şi eliberarea din închisoare a lui Beke István şi a lui Szőcs Zoltán, membri ai grupării "Mişcarea de Tineret 64 de Comitate" (HVIM) din Transilvania, condamnaţi pentru acte de terorism de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la câte 5 ani de închisoare.

Citește și: Marius Pașcan atacă dur Primăria Târgu-Mureș - Urmează cartiere și o graniță, după modelul zidului Berlinului .