Angela Merkel: 'Dorim o bună relaţie, o ieşire organizată a Marii Britanii şi acum este rândul Parlamentului britanic să ia decizii'

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 12-03-2019 20:14

Uniunea Europeană (UE) a venit cu "propuneri clare şi consecvente" pentru a răspunde îngrijorărilor Londrei şi a evita un Brexit fără acord, a declarat marţi cancelarul federal german Angela Merkel, exprimându-şi speranţa că aceasta este suficient pentru parlamentarii britanici, informează AFP, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Toți șoferii sunt vizați! Ce se va întâmpla cu polițele RCA

"Dorim o bună relaţie, o ieşire organizată a Marii Britanii şi acum este rândul Parlamentului britanic să ia decizii", a declarat Angela Merkel în timpul unei conferinţe de presă susţinută alături de omologul său belgian Charles Michel. "Noi am depus toate eforturile", a adăugat ea.

Deputaţii britanici urmează să se pronunţe în seara zilei de marţi asupra acordului privind Brexitul, după un compromis de ultim moment asupra problemei "plasei de siguranţă" (backstop), adică a mecanismului de menţinere a Marii Britanii în uniunea vamală europeană dacă cele două părţi nu vor reuşi să-şi organizeze relaţia viitoare.

Însă garanţiile anunţate luni de premierul britanic Theresa May asupra acestei "plase de siguranţă" nu au schimbat nimic în ceea ce priveşte "riscul juridic" ca ţara să rămână blocată în uniunea vamală europeană împotriva voinţei sale, a estimat marţi consilierul juridic al guvernului, Geoffrey Cox, opinie ce semnifică o probabilă respingere a acordului de către Parlament.

La rândul său, premierul belgian i-a îndemnat pe parlamentarii britanici să facă o alegere "a bunului simţ" după "mâna întinsă" de UE.

"Plasa de siguranţă" (sau backstop) este un dispozitiv de ultim recurs menit să evite reîntoarcerea la o frontieră fizică între cele două Irlande, pentru a menţine acordurile de pace din 1998 şi integritatea pieţei unice europene. Parlamentarii britanici i-au cerut Theresei May ca acest mecanism de ''backstop'' să fie suprimat sau modificat, după ce au respins masiv, la mijlocul lui ianuarie, acordul de separare pe care ea l-a negociat timp de luni de zile cu Bruxellesul.