Angel Tîlvăr: Este nevoie de o implicare cu grad mai mare de concretețe în sprijinul demersurilor de incluziune socială a romilor, inclusiv a celor din Vrancea

Autor: Roxana Ghiorghian
Publicat: 13-03-2019 11:16

Marți, 12 martie, în cadrul Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaților a fost organizată o dezbatere referitoare la intrarea în legalitate a așezărilor informale, cu participarea celor implicați în găsirea unor soluții pragmatice: deputați, reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și ai ONG-urilor cu activitate în domeniu. Discuțiile au vizat propunerea legislativă de modificare a legii nr. 350/2001, cu scopul de a demara procesul de recunoaştere a aşezărilor informale, care să le permită oamenilor care locuiesc în condiţii vitrege să-şi obţină acte de identitate şi să poată accesa servicii elementare de locuire decentă. Propunerea a fost adoptată de Senat în februarie anul acesta și trimisă spre dezbatere comisiilor de specialitate din Camera Deputaților.

Reprezentanții fundației PACT au evidențiat rezultatele unei cercetări naționale pe tema locuirii informale, conform căreia, peste 60.000 de familii din România (peste 200.000 de oameni) trăiesc în așezări informale, în condiții grele, iar numărul acestora este în creștere.

Citește și: Viorica Dăncilă: Proiectul Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România va beneficia de întreaga susţinere a Guvernului

“Aceasta a fost prima discuție în cadrul comisiei noastre, dintr-o serie de mai multe astfel de dialoguri punctuale, pragmatice. Pentru o mai mare eficiență, mi-aș dori ca astfel de întâlniri să fie organizate la fața locului, de exemplu, în Vrancea și să punem față în față reprezentanții Ministerului Dezvoltării, Ministerului Muncii, Ministerului Sănătății, Ministerului Educației, dar și autoritățile locale, pentru a discuta mult mai aplicat cu reprezentanții comunității rome.

Îmi doresc să depășim stadiul de discuții și să începem să oferim soluții concrete, printr-o abordare integrată. Eu consider că cele mai eficiente formule sunt cele bazate pe dialog și cooperare, învățând unii de la alții.

Este nevoie de o implicare cu grad mai mare de concretețe în sprijinul demersurilor de incluziune socială a romilor, inclusiv a celor din Vrancea. Printr-un efort comun, putem sprijini intrarea în legalitate a așezărilor informale. De exemplu, după cum au reliefat și participanții prezenți la dezbaterea de ieri, în comuna Slobozia Bradului, din Vrancea, 84% din populație este de etnie romă, iar creșterea demografică a depășit cu mult capacitatea de școlarizare. Este o comună cu populație preponderent de etnie romă și se apropie, vertiginos, de 9.000 de locuitori. Trebuie să-i ajutăm pe acești oameni!” a declarat deputatul Angel Tîlvăr, la încheierea discuțiilor, potrivit unui comunicat remis STIRIPESURSE.RO.