Risc de cutremur pe lista PNL pentru europarlamentare. Cine l-a înfuriat pe Ludovic Orban

Autor: Denisa Miron
Publicat: 19-03-2019 12:34
Actualizat: 19-03-2019 14:22

Lista PNL cu eligibili pentru alegerile europarlamentare ar putea suferi transformări. Un troc încheiat între liderul PNL, Ludovic Orban, și unul dintre liderii importanți de filiale nu a fost respectat. Mai mult, modul în care organizația în cauză înțelege să susțină eforturile premergătoare de campanie a provocat recent noi atacuri din partea conducerii centrale.

PNL se află în plină campanie pentru strângerea semnăturilor de susținere necesare pentru alegerile din 26 mai. Termenul pentru depunerea candidaturilor la alegeri este 28 martie. Conducerea PNL a fixat ca obiectiv pentru filiale adunarea a puțin peste un milion de semnături. Fiecare filială are obligația să adune 8% din totalul persoanelor cu drept de vot înscrise pe listele electorale permanente la nivelul fiecărui județ.

CITEȘTE ȘI: Regulile de bază când iei vitamine: Dacă nu le respecţi, le iei degeaba

Ieri, în cadrul ședinței Biroului Executiv al PNL s-a făcut socoteala. Deocamdată s-au strâns 800.000 de semnături. Codașa clasamentului este organizația PNL București, cu doar 65.000 de semnături din totalul de 150.000 fixate. Motiv suficient de imputări reciproce între conducerea partidului și liderul filialei bucureștene, europarlamentarul Cristian Bușoi.

"Bușoi s-a plâns în ședință că sarcina este imposibil de îndeplinit de vreme ce la ultimele alegeri, PNL București a obținut 50.000 de voturi și că nu are de unde să scoată cele 150.000 de semnături", ne-au explicat surse din PNL.

Remarca liderului PNL București a provocat atacul unor colegi de partid. Stârnit, vicepreședintele Florin Roman a reproșat lipsa de rezultate a filialelei PNL București din ultimii ani, punându-le în balanță cu pretențiile la funcții și candidaturi ale liberalilor din Capitală.

"L-a luat chiar peste picior pe Bușoi, propunându-i acestuia o derogare de la termenul limită de 25 martie, până pe 28, pentru a-i oferi acestuia posibilitatea să atingă targetul fixat. Nici Orban nu l-a iertat, reproșându-i lipsa de afișe, corturi și bannere cu PNL pe care a constatat-o în Capitală", ne-au mai spus sursele citate.

Ludovic Orban a dat astfel dreptate criticilor. Și ar avea destule motive pentru acest lucru. Potrivit înțelegerii inițiale discutate și convenite cu Orban, Cristian Bușoi ar fi trebuit să anunțe retragerea din calitatea de lider al organizației după validarea sa drept candidat pe lista scurtă în ultimul BPN. În loc de asta, liderul PNL București a venit cu o altă variantă.

„Pentru că voi fi implicat și în campania electorală națională, nu doar în cea din București, am delegat prim-vicepreședintelui Alexandru Nazare prerogativele de președinte al PNL București pe perioada precampaniei și a campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare”, anunța Bușoi pe Facebook.

CITESTE SI: Semnalele pe care ţi le transmite propriul corp: Cum ştii că ai tensiunea prea mare sau prea mică

Potrivit unor surse din PNL București, Bușoi a preferat această aleternativă, nemulțumit de faptul că a fost plasat pe locul 9 pe lista PNL, el preferând un loc mai sus, care să-l scutească de emoția redistribuirii mandatelor de eurodeputat în cazul în care partidul obține un scor mai modest la alegerile din mai. De altfel, la votul din BEX, Bușoi a preferat să nu voteze lista și s-a abținut atunci când s-a trecut la validarea ordinii candidaților în ședința BPN. Mai mult, la conferința de prezentare a garniturii de candidați pentru europarlamentare, liderul PNL București a preferat să absenteze, lăsându-l pe Orban să-i prezinte cv-ul în fața presei în lipsa sa.

Toate aceste lucruri, dar și pasivitatea organizației PNL București au înfuriat conducerea din Modrogan. Potrivit surselor citate, dacă această stare de lucruri va persista, nu este exclusă scoaterea lui Bușoi de pe lista de eligibili și debarcarea sa din fruntea filialei înainte de vreme, nu după alegerile prezidențiale, când era planificat acest lucru.