Cehia este gata să sprijine o amânare a Brexit-ului

Autor: George Traicu
Publicat: 20-03-2019 11:22
Actualizat: 20-03-2019 11:23

Republica Cehă este pregătită să susţină o amânare a datei Brexit-ului la apropiatul Consiliu European, a anunţat miercuri premierul ceh Andrej Babis, citat de Reuters preluată de Agerpres.

''Suntem gata să sprijinim amânarea Brexit-ului dincolo de data de 29 martie, Regatul Unit trebuie să indice scopul exact al acestei amânări şi un plan al acţiunilor viitoare'', a spus şeful executivului de la Praga într-o reuniune cu parlamentari cehi.

Surse apropiate guvernului de la Londra au declarat miercuri că premierul britanic Theresa May nu va solicita o amânare de lungă durată a ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană, stabilită iniţial pentru 29 martie.

Executivul britanic poate cere o scurtă amânare a datei Brexit-ului, până în iunie, în încercarea de a evita un 'divorţ' fără acord, dar nu va putea evita participarea Regatului Unit la alegerile pentru noul Parlament European, care va începe să funcţioneze din iulie.

Dacă Londra cere o amânare dincolo de luna iunie, Regatul Unit va trebui să participe la alegerile europene, organizate în 23-26 mai. Bruxellesul a anunţat deja că o amânare va trebui să fie justificată temeinic de britanici.

În orice scenariu, o schimbare a datei Brexit-ului va trebui să fie acceptată în unanimitate de celelalte 27 de ţări membre şi aprobată de cele două camere ale legislativului britanic