Rezultatele CONCRETE ale României de la preluarea președinției Consiliul UE: anunțul a fost prezentat de Viorica Dăncilă

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 21-03-2019 04:50
Actualizat: 21-03-2019 06:55

Șeful Executivului se află, miercuri, la Bruxelles.Viorica Dăncilă a participat la Summit-ul social tripartit și a avut, de asemenea, o întrevedere cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Citește și: Donald Tusk anunță în ce condiții ACCEPTĂ cererea Marii Britanii pentru amânarea Brexitului: 'Vot favorabil în Parlamentul britanic'

Viorica Dăncilă, a declarat, miercuri, la Bruxelles, că România a obținut, în cadrul Președinției la Consiliul UE, finalizarea a 75 de dosare cu impact major la nivelul UE. Premierul a adăugat că este necesară reducerea decalajelor de dezvoltare între statele membre, informează Mediafax.

„Președinția României la Consiliul Uniunii Europene a debutat într-un ritm alert și susținut, conștienți fiind de faptul că avem de gestionat un număr important de dosare, într-o perioadă mai scurtă de timp în comparație cu alte Președinții, dată fiind proximitatea alegerilor europene. Ne-am concentrat, astfel, eforturile, în prima parte a mandatului nostru, pe dialogul inter-instituțional cu Parlamentul European pentru a finaliza negocierile cu privire la cât mai multe dosare. Am obținut finalizarea negocierilor pe 75 de dosare cu impact major la nivelul Uniunii Europene”, a declarat Dăncilă, miercuri, la Summit-ul social tripartit, care a avut loc la Bruxelles.

Șeful Executivului a afirmat că e necesară reducerea decalajelor de dezvoltare între statele membre ale Uniunii Europene. „După cum cunoașteți, motto-ul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene este -Coeziunea, o valoare europeană comună-. Acesta reflectă necesitatea de a ne concentra eforturile pe reducerea decalajelor de dezvoltare între statele membre și pe asigurarea unei convergențe economice reale care, la rândul său, să genereze coeziune socială în toate statele membre. Am reușit, prin eforturi substanțiale ale Președinției, susținute de cele ale statelor membre, Comisiei și Parlamentului European, să finalizăm negocierile pe o serie de propuneri legislative relevante pentru atingerea acestui obiectiv, care vor contribui la protejarea și simplificarea vieții cetățenilor europeni, sprijinirea companiilor și a mediului de afaceri, precum și susținerea implicării partenerilor sociali în elaborarea politicilor sociale și economice de la nivel național și european”, a completat Dăncilă.

Citește și: Dosarele de la ÎCCJ: Avocatul lui Șova i-a cerut lui Dăncilă să sesizeze CCR

Aceasta e enumerat și câteva acorduri semnate în cadrul Președinției române la Consiliul UE, printre care și cea referitoare la Directiva privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată. „Aș vrea să amintesc, în acest sens, acordul politic cu Parlamentul European în ceea ce privește Directiva privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată, care reprezintă un progres consistent în eforturile Uniunii de a asigura și promova egalitatea de șanse și de gen pe piața muncii, prin asigurarea unor condiții care să faciliteze concilierea vieții profesionale cu cea de familie pentru toți cetățenii europeni, în special în cazul femeilor. De asemenea, prin ajungerea la un acord inter-instituțional pe marginea Directivei privind transparența și previzibilitatea condițiilor de muncă se va asigura o mai mare previzibilitate și claritate în ceea ce privește condițiile de muncă ale lucrătorilor europeni. Un progres important pentru siguranța cetățenilor noștri și ai Uniunii în ansamblu îl constituie și finalizarea negocierilor pe marginea Directivei privind protecția lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenți cancerigeni sau mutageni la locul de muncă, care va contribui la protejarea sănătății a milioane de lucrători din spațiul european”, a conchis Dăncilă. Premierul a apreciat că „modificările întreprinse la nivel european vor avea un impact favorabil tututor cetățenilor” europeni.

Citește și: Minunea n-a ținut nici o săptămână! CNAIR confirmă: De joi, timp de o săptămână, NU se mai lucrează la Autostrada Moldovei

Ulterior întrevederii cu Timmermans, Comisia Europeană a transmis că prim-vicepreședintele CE a discutat din nou cu premierul despre situația din justiție și despre acțiunile pentru implementarea recomandărilor MCV, urmând să fie obținute curând rezultate concrete.