Camera Deputaților: Discuţii privind fenomenul migraţiei între demnitari români şi sudanezi

Autor: Roxana Ghiorghian
Publicat: 21-03-2019 12:35

Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaţilor, Rozalia Biro, a avut o întrevedere cu o delegaţie parlamentară sudaneză, discuţiile vizând cooperarea bilaterală, precum şi fenomenul migraţiei cu care se confruntă ţara africană, scrie Agerpres.

Delegaţia sudaneză, condusă de Babiker Mohamed Tom, a participat, la Bucureşti, la cea de-a 37-a sesiune a Adunării Parlamentare Paritare Africa, Caraibe, Pacific - Uniunea Europeană. 

Potrivit unui comunicat de presă, Rozalia Biro a vorbit despre dosarele importante aflate pe agenda Preşedinţiei române a Consiliului UE, menţionând fenomenul migraţiei cu care se confruntă Sudanul. 

"În acest context, domnia sa a apreciat rolul important, în vederea stopării fenomenului de migraţie ilegală, prin implementarea Iniţiativei Rutei de Migraţie a UE-Cornul Africii (Procesul de la Khartoum), mecanism de consultare interstatală pe migraţie", se arată în comunicatul citat. 

De asemenea, ea a salutat adoptarea Pactului Global pentru Migraţie, care va ajuta la sporirea cooperării în domeniu. 

Biro a apreciat activitatea ambasadorul Sudanului în România, Abdelhafiz Elawad Seedahmed Alfaki, pentru construirea de legături solide de dialog şi cooperare bilaterală, subliniind necesitatea identificării oportunităţilor de cooperare la nivel parlamentar, prin schimb de vizite la nivelul comisiilor de specialitate ale Parlamentului şi a Grupului parlamentar de prietenie România-Sudan.

Citește și: Legalizarea marijuanei ÎNCINGE spiritele în UDMR - Eugen Teodorovici, băgat în corzi de un fost ministru al Sănătății

Totodată, a reliefat importanţa mediului de afaceri pentru găsirea oportunităţilor de investiţii în modernizarea şi tehnologizarea agriculturii şi a industriei pentru susţinerea economiei Sudanului. 

La rândul său, Babiker Mohamed Tom a vorbit despre situaţia economică din Sudan şi şi-a exprimat îngrijorarea privind fluxul migrator cu care ţara sa se confruntă şi datorită graniţelor cu şapte state, menţionând că mulţi dintre migranţi doar tranzitează această ţară în drumul lor spre Marea Mediterană. 

Potrivit comunicatului, el a susţinut necesitatea soluţionării acestui fenomen grav prin acordarea unei mai mari atenţii acestei zone, prin investiţii financiare solide atât în ţările de tranzit pentru dezvoltarea serviciilor sociale, medicale şi de educaţie, dar, mai ales, în ţările de origine pentru a se dezvolta în vederea creării de locuri de muncă şi a îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă. 

Cei doi demnitari au exprimat dorinţa de consolidare a relaţiei bilaterale la nivel parlamentar şi de exploatare a oportunităţilor de cooperare în vederea diversificării colaborării sectoriale. 

De asemenea, au subliniat necesitatea folosirii şi exploatării formatelor de cooperare pentru extinderea acesteia la nivelul relaţiei academice şi educaţionale, în domeniul turismului şi altor sectoare de activitate.