Conferinţă dedicată Zilei Mondiale a Meteorologiei, organizată vineri de Administraţia Naţională de Meteorologie

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 22-03-2019 07:05

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) organizează, vineri, un eveniment dedicat Zilei Mondiale a Meteorologiei, la care va participa ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu. 

În cadrul conferinţei vor mai susţine discursuri: Elena Mateescu - directorul general al ANM, Valeriu Tabără - preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Şiseşti", Dan Bălteanu - directorul Institutului de Geografie, Cătălin Simota - directorul general al Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie şi Protecţia Mediului, 

Ziua Mondială a Meterologiei este sărbătorită în fiecare an pe data de 23 martie, această zi marcând intrarea în vigoare, în anul 1950, a Convenţiei Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM). 

Pentru anul 2019, cea de-a 69-a sesiune a Consiliului Executiv al OMM a stabilit ca tema să fie 'Soarele, Pământul şi Vremea'. 

"Soarele furnizează energia care însufleţeşte toate formele de viaţă de pe Pământ, este la originea vremii, curenţilor oceanici şi ciclului hidrologic, ne influenţează starea de spirit şi activităţile zilnice şi reprezintă o inspiraţie pentru muzică, fotografie şi artă', afirmă secretarul general al Organizaţiei Meteorologice Mondiale, Petteri Taalas. 

Organizaţia Meteorologică Mondială este un organism specializat al Organizaţiei Naţiunilor Unite, care oferă cadrul unei cooperări internaţionale în privinţa dezvoltării serviciilor de meteorologie şi hidrologie. 

Entitatea a fost înfiinţată în anul 1950 şi a devenit agenţie specializată pentru meteorologie (vreme şi climă), hidrologie operaţională şi ştiinţe geofizice conexe a Naţiunilor Unite în 1951, având la bază Organizaţia Internaţională a Meteorologiei (OMI), fondată în 1873. 

România este membru al Organizaţiei Meteorologice Mondiale din anul 1884, şi a participat la primul Congres al Organizaţiei, din 1951.