Un sirian din Statul Islamic a fost arestat în Ungaria: ar fi participat la asasinarea a 20 de oameni din familia sa

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 22-03-2019 18:06

Un sirian de 27 de ani, suspectat că ar fi membru al organizaţiei jihadiste Stat Islamic şi că ar fi fost implicat în execuţii în Siria, a fost arestat în Ungaria, a anunţat vineri parchetul din Budapesta, citat de AFP, relatează Agerpres.

Citește și: ExxonMobil, Shell, Chevron, BP şi Total au investit 1 miliard de dolari pentru activități de lobby

Bărbatul, care a primit în Grecia statutul de refugiat, "a fost membru al organizaţiei Stat Islamic din 2016", potrivit unui comunicat al parchetului.

Potrivit aceleiaşi surse, el este suspectat că a participat la asasinarea a 20 de membri ai aceleiaşi familii în oraşul sirian Homs în 2016. Victimele au fost decapitate pentru că au refuzat să se alăture SI, a precizat parchetul.

"Există motive rezonabile să credem că bărbatul a luat parte personal la această execuţie", potrivit parchetului ungar, care precizează că lucrează la acest dosar împreună cu anchetatorii belgieni.

Suspectul se afla în Ungaria de mai multe luni. El a fost arestat prima dată pe aeroportul din Budapesta în decembrie 2018 împreună cu o femeie, întrucât amândoi erau în posesia unor acte false de identitate.

După această arestare, el a fost condamnat de justiţia ungară pentru trafic de persoane şi alte infracţiuni care au atras o interdicţie de şedere în Ungaria. Suspectul era în aşteptarea unei decizii de expulzare din Ungaria când a fost arestat vineri în urma unei anchete europene, potrivit parchetului.