Trump nu cedează: semnează o nouă decizie istorică

Autor: Ionel Dancu
Publicat: 24-03-2019 19:19
Actualizat: 24-03-2019 19:20

Ministrul israelian de Externe Israël Katz a anunţat duminică, pe Twitter, că preşedintele american Donald Trump va recunoaşte luni suveranitatea israeliană în Platoul Golan ocupat şi anexat de statul evreu, relatează AFP, citat de News.ro.

  • Aproximativ 22.000 de druzi, grup etno-religios arabofon, al cărui cult s-a desprins din islamul şiit, trăiesc pe Înălţimile Golan ocupate de Israel, mulţi dintre aceştia având încă rude de partea siriană a graniţei întărite. Aceștia nu sunt de acord cu decizia SUA.
  • De asemenea, Siria, Rusia, Iranul şi Turcia au răspuns cu critici dure la anunțul lui Trump.
  • UE a anunțat că „nu recunoaşte suveranitatea Israelului asupra teritoriilor ocupate de Israel începând din iunie 1967, inclusiv înălţimile Golan, şi nu le consideră parte a teritoriului israelian".

”Preşedintele Trump va semna mâine (luni), în prezenţa premierului (israelian Benjamin) Netanyahu un ordin prin care recunoaşte suveranitatea israeliană în Golan”, a scris şeful diplomaţiei israeliene.

Donald Trump a anunţat joi, într-un tweet, că ”a venit vremea ca Statele Unite să recunoască deplin suveranitatea Israelyului în Golan, care are o importanţă strategică pentru statul Israel şi stabilitatea regională”, rupând cu consensul internaţional şi cu decenii de diplomaţie americană în orientul Mijlociu.

Premierul israelian a salutat această declaraţie, scriind pe Twitter că, ”în momentul în care Iranul caută să folosească Siria ca pe o platformă pentru a distruge israelul, preşedintele Trump recunoaşte cu curaj suveranitatea israeliană în Platoul Golan. Mulţumesc, preşedinte Trump!”.

Israelul a cucerit o mare parte a Platoului Golan sirian - aproximativ 1.200 de kilometri pătraţi - în Războiul de Şase Zile din 1967 şi a anexat-o în 1981. Această anexare nu a fost recunoscută vreodată de către comunitatea internaţională.

Israel consideră Golan un avantaj strategic, deoarece înălţimile sale oferă perspectivă atât asupra localităţilor din nordul Israelului cât şi asupra regiunii de sud-vest a Siriei.

Citește și: ALERTĂ - Preşedintele Iohannis o contrează dur pe Viorica Dăncilă pe tema ambasadei din Israel: 'Demonstrează, încă o dată, totala sa ignoranță' .