Consiliul UE își adoptă poziția privind tranzacțiile cu creditele neperformante

Autor: George Traicu
Publicat: 27-03-2019 19:06

Președinția română a Consiliului UE poate începe negocierile cu Parlamentul European, întrucât Consiliul și-a adoptat poziția cu privire la armonizarea normelor privind modul în care instituțiile financiare nebancare pot cumpăra credite nepreformante potrivit mediafax.

UE încurajează dezvoltarea piețelor secundare pentru creditele neperformante, care le-ar permite băncilor să gestioneze sau să vândă mai ușor credite neperformante. Astăzi, ambasadorii la UE au aprobat poziția Consiliului cu privire la o propunere de directivă care armonizează normele privind modul în care instituțiile financiare nebancare pot cumpăra contracte de credit de la bănci. Scopul noilor norme este de a reduce stocurile existente de credite neperformante ale băncilor și de a preveni acumularea lor în viitor.

„Reducerea stocului existent de credite neperformante din sectorul bancar și prevenirea acumulării lor în viitor sunt esențiale pentru a garanta stabilitatea sistemului financiar al UE. Poziția adoptată astăzi de Consiliu creează un cadru de reglementare clar pentru achiziționarea și administrarea creditelor neperformante, ceea ce va duce la dezvoltarea unor piețe secundare eficiente. Aceasta este esențială pentru consolidarea uniunii bancare”, spune Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor din România și președinte al Consiliului.

Un credit bancar este în general considerat neperformant atunci când trec mai mult de 90 de zile fără ca debitorul (o societate sau o persoană fizică) să plătească dobânda sau tranșele convenite sau atunci când devine puțin probabil că debitorul îl va rambursa. În conformitate cu noile norme propuse, băncile vor putea să gestioneze mai bine creditele care devin neperformante datorită îmbunătățirii condițiilor de vânzare a creditelor către terți.

În prezent, potențialii cumpărători de credite neperformante se confruntă cu bariere în calea achizițiilor transfrontaliere de credite din cauza diferitelor regimuri de reglementare din statele membre. Această situație a dus la o piață secundară ineficientă a creditelor neperformante, cu o cerere scăzută, o concurență slabă și prețuri mici de ofertă. Noua directivă propusă elimină obstacolele din calea transferului creditelor neperformante de la bănci către instituțiile financiare nebancare și simplifică și armonizează cerințele de autorizare pentru serviciile de administrare de credite pe întreg teritoriul UE, fără a aduce atingere normelor naționale care impun anumite cerințe suplimentare pentru serviciile de administrare de credite.

În același timp, drepturile debitorilor vor fi protejate și garanțiile prevăzute de normele UE aplicabile privind protecția consumatorilor rămân în vigoare.

Propunerea inițială de directivă a Comisiei Europene includea, de asemenea, o parte privind recuperarea garanțiilor reale. Nu s-a ajuns la un acord în cadrul Consiliului cu privire la această parte a directivei. Prin urmare, aceasta nu este inclusă în poziția Consiliului și va necesita discuții suplimentare la nivelul grupurilor de lucru din cadrul Consiliului.

Negocierile cu Parlamentul European vor putea demara de îndată ce Parlamentul își va stabili poziția.