DOCUMENT - Ce conține plângerea la CJUE al lui Liviu Dragnea prin care dorește anularea Raportului OLAF care stă la baza Dosarului Tel Drum

Autor: Lucian Negrea, Reporter
Publicat: 30-03-2019 15:29
Actualizat: 31-03-2019 08:46

Liderul PSD Liviu Dragnea a reclamat, în acțiunea în instanță depusă la Curtea Europană de Justiţie pe 11 decembrie 2018 față de Comisia Europeană, că reprezentanții CE au încălcat principiul bunei administrări prin refuzul de a ancheta investigația desfășurară de OLAF.

Potrivit unui anunț publicat pe site-ul Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, reclamantul Liviu Dragnea solicită tribunalului „anularea Deciziei OCM(2018)20575 a Comisiei, comunicată reprezentantului legal al reclamantului prin scrisoarea din data de 1 octombrie 2018” și „obligarea Comisiei la plata cheltuielilor de judecată”.

Citește și: Sondaj CURS: Se conturează un duel clar în turul II al alegerilor prezidenţiale

Citește plângerea completă depusă de Liviu Dragnea

Motivele și argumentele liderului PSD:

„1. Primul motiv este întemeiat pe încălcarea articolului 9 alineatele (1), (2) și (4) din Regulamentul OLAF (1), precum și a dreptului la apărare al reclamantului în cadrul investigațiilor, inclusiv dreptul de a fi ascultat și respectarea prezumției de nevinovăție.

2. Al doilea motiv este întemeiat pe încălcarea principiului bunei administrări în ceea ce privește investigațiile, precum și pe refuzul de a deschide o investigație referitoare la desfășurarea investigației OLAF.

3. Al treilea motiv este întemeiat pe încălcarea dreptului de acces la documentele privind investigația OLAF.”

Mai exact, Liviu Dragnea a chemat în judecată Comisia Europeană la Tribunalul UE de la Luxemburg (CJUE) și o acuză că nu i-a acordat dreptul la apărare și nu a respectat prezumția de nevinovăție în cazul în care OLAF a investigat fraudele cu bani europeni de care s-ar face vinovată compania Tel Drum, despre care procurorii DNA spun că îi aparține liderului PSD.

Concret, el a atacat un răspuns negativ primit de la Comisia Europeană la o plângere pe care o făcuse în privința raportului OLAF. Raportul OLAF propriu-zis nu mai putea fi atacat, întrucât ieșise demult din termen.

În acest dosar, Dragnea este suspectat de abuz de putere şi folosirea de documente ori declaraţii false într-un dosar care vizează, printre altele, utilizarea de fonduri europene, conform Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Aceste fonduri care erau destinate unor proiecte de infrastructură ar fi fost deturnate când el era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, între 2000 şi 2012. Procedura se bazează în special pe o anchetă a Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), care în septembrie 2016 a recomandat UE să „recupereze în totalitate 21 de milioane de euro” oferite pentru proiectele de infrastructură în cauză.