Gabriela Crețu: Trebuie să găsim soluţii prin care să păstrăm Uniunea Europeană unită

Autor: Roxana Ghiorghian
Publicat: 01-04-2019 11:38

Preşedinta Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru coordonarea activităţilor parlamentare necesare pregătirii Preşedinţiei României a Consiliului Uniunii Europene, Gabriela Creţu, a vorbit, luni, despre nevoia de soluţii pentru o Uniune Europeană unită într-o intervenţie susţinută în debutul Conferinţei Interparlamentare privind Viitorul Uniunii Europene, care are loc luni şi marţi la Bucureşti, potrivit Agerpres.

"Uniunea Europeană încă reprezintă cea mai largă societate paşnică dezvoltată şi chiar echitabilă în lume, în ciuda inegalităţilor şi tensiunilor, şi de aceea trebuie să găsim soluţii prin care să păstrăm Uniunea unită, pentru că o parte din farmecul şi atractivitatea ei s-a pierdut. Nu putem să negăm acest lucru", a afirmat Creţu. 

Referindu-se la provocările din interiorul Uniunii, ea a spus că "există prea multe interese diferite şi care sunt în opoziţie". 

"Se spune că Uniunea şi-a făcut deja datoria şi acum poate să moară liniştită. Ar fi mare păcat să se întâmple aşa şi ar fi şi un pericol. Ar fi mare păcat pentru că pacea, solidaritatea, cooperarea sunt singurele care pot să ducă mai departe realizările de până acum. Un pericol, pentru că această atitudine subminează posibilitatea unui viitor mai bun, fără să ofere nimic în locul acestei idei. O Europă a statelor naţionale am mai avut şi înainte şi ea a rezultat în două războaie sângeroase în istorie şi fiecare naţiune a trebuit să se reconstruiască după cele două războaie", a punctat Gabriela Creţu.

Citește și: Victor Ponta se ține de glume: anunță transferul Vioricăi Dăncilă la Pro România

Conferinţa Interparlamentară privind Viitorul Uniunii Europene este organizată de Parlamentul României, în cadrul Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene. 

"Scopul conferinţei priveşte abordarea, prin intermediul dialogului interparlamentar, a temelor relevante privind viitorul Uniunii Europene, cu accent pe apărarea valorilor europene, problematica apărării cetăţenilor, necesitatea unei reforme a modelului economic, asigurarea coeziunii, vecinătatea europeană şi relaţiile euro-atlantice", arată organizatorii într-un comunicat.

Conferinţa se va încheia cu semnarea unei Declaraţii Comune, document care va fi transmis ca aport parlamentar pentru Summit-ul UE din 9 mai 2019 de la Sibiu.