AEP: 'Proiect privind unele măsuri pentru buna organizare a alegerilor din 26 mai, în dezbatere publică'

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 03-04-2019 19:53

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a elaborat şi lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre privind unele măsuri pentru buna organizare a alegerilor europarlamentare din 26 mai, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Frans Timmermans transmite un avertisment pentru România:’Aș vrea să avertizez România să nu dea OUG pentru a crea impunitate pentru funcționarii de rang înalt care au probleme cu legea’

Potrivit unui comunicat al AEP, proiectul de hotărâre stipulează măsuri tehnice precum operaţionalizarea sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, cu luarea în considerare a aspectelor specifice alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European; aplicarea corespunzătoare a metodologiilor emise de Autoritatea Electorală Permanentă în aplicarea prevederilor legale privind Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, selecţia şi desemnarea operatorilor de calculator ai birourilor electorale ale secţiilor de votare, desemnarea preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare şi a locţiitorilor acestora, precum şi secţiile de votare.

Citește și: Un nou atac lansat de Augustin Lazăr! A cerut ca Adina Florea să fie cercetată disciplinar

Proiectul mai prevede stabilirea modelului listei electorale permanente şi a normativelor privind ştampilele cu menţiunea "VOTAT".

De asemenea, prezentul proiect urmăreşte ca prevederile art. 49 alin. (1), (4) şi (5) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare, să se aplice în mod corespunzător la alegerile pentru Parlamentul European.

Citește și: Avere impresionantă! Cu ce se poate lăuda Florin Călinescu

Proiectul este subsecvent OUG 6/2019 privind unele măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2019 şi Deciziei Biroului Electoral Central din 29 martie privind organizarea activităţii de verificare şi centralizare a proceselor-verbale utilizate pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European din 26 mai.

Citește și: Tensiune la Guvern! ‘Viorica Dăncilă nu vrea să pună pe ordinea de zi proiectele fără avizul lui Tudorel Toader’

Proiectul de act normativ a fost publicat pe site-ul www.roaep.ro şi poate fi consultat la secţiunea ''Legislaţie electorală - transparenţă decizională''.

Observaţiile şi propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise până pe 12 aprilie.