Ministerul Agriculturii: 'Peste 190 de noi soiuri de plante testate pentru rezistenţa la boli vor fi înregistrate în Catalogul Oficial al Soiurilor'

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 03-04-2019 22:20

Peste 190 de noi soiuri de plante testate pentru rezistenţa la boli vor fi înregistrate în Catalogul Oficial al Soiurilor, cele mai multe - 142 - fiind specii de culturi de câmp, informează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Tensiune la Guvern! ‘Viorica Dăncilă nu vrea să pună pe ordinea de zi proiectele fără avizul lui Tudorel Toader’

"În această perioadă s-a întrunit la sediul Institutului de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor (ISTIS) din Bucureşti, Comisia de înregistrare a soiurilor de plante agricole şi horticole, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Soiurile propuse Comisiei pentru înregistrare şi-au încheiat ciclul experimental în anul 2018 şi corespund criteriilor stabilite de legislaţia în vigoare, sunt distincte, uniforme şi stabile, iar soiurile din speciile de culturi de câmp posedă valoare agronomică şi de utilizare satisfăcătoare".

Citește și: Avere impresionantă! Cu ce se poate lăuda Florin Călinescu

Câteva dintre noile soiuri au fost testate pentru rezistenţa la boli, prin infecţii artificiale (de exemplu lucerna) sau pentru rezistenţa la lupoaie la floarea-soarelui, stabilită în câmpul experimental static al ISTIS. "La solicitarea aplicanţilor, s-a verificat rezistenţa la tratamentele cu erbicide pe bază de imidazolinone, cycloxydim şi erbicidele sulfonilureice", se arată în comunicat.

În acest context, Comisia a propus pentru înscriere în Catalogul oficial un număr de 198 soiuri noi, din care: 142 soiuri din specii de culturi de câmp, 34 soiuri de legume, 17 soiuri de pomi şi arbuşti fructiferi, 1 soi de viţă de vie şi 4 soiuri de plante ornamentale.

Citește și: Un nou atac lansat de Augustin Lazăr! A cerut ca Adina Florea să fie cercetată disciplinar

Propunerile comisiei au fost aprobate de către ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Potrivit MADR, în ultimii ani, în perioada de testare, la soiurile candidate s-a urmărit influenţa schimbărilor climatice asupra rezultatelor de producţie şi a însuşirilor fiziologice, în vederea promovării unor soiuri cu mare adaptabilitate la condiţiile de mediu existente.

Citește și: Frans Timmermans transmite un avertisment pentru România:’Aș vrea să avertizez România să nu dea OUG pentru a crea impunitate pentru funcționarii de rang înalt care au probleme cu legea’

Comisia de înregistrare a soiurilor de plante agricole şi horticole a fost formată din reprezentanţi din cadrul MADR, ai Institutului de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor (ISTIS) şi profesori universitari din cadrul USAMV Bucureşti. Discuţiile în cadrul şedinţei s-au derulat pe baza documentaţiei tehnice realizate de către ISTIS. Materialul a fost transmis membrilor comisiei înaintea reuniunii, pentru consultare.