România este ATACATĂ din Ungaria, după ce ÎCCJ a respins recursurile lui Beke Istvan şi Szocs Zoltan, condamnați pentru atacul cu bombă din 2015

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 11-04-2019 03:20
Actualizat: 11-04-2019 00:47

Deputatul membru al partidului Fidesz Istvan Bajkai şi liderul organizaţiei civile ungare Consiliul demnităţii umane, Zoltan Lomnici, au calificat miercuri drept "inacceptabilă" respingerea, în ajun, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din România a recursului formulat de Beke Istvan şi Szocs Zoltan împotriva condamnării lor la închisoare pentru o tentativă de atac cu bombă din 2015, informează MTI, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Victorie pentru Klaus Iohannis! A câștigat războiul cu Ministerul Apărării

Beke Istvan şi Szocs Zoltan, din gruparea "Mişcarea de Tineret 64 de Comitate" (HVIM) din Transilvania, au fost condamnaţi în 2018 de ÎCCJ la câte 5 ani de închisoare pentru tentativă de detonare a unui dispozitiv exploziv la parada de Ziua Naţională a României din 1 decembrie 2015 de la Târgu Secuiesc. Marţi, ÎCCJ a respins recursul formulat de aceştia, potrivit site-ului instanţei supreme.

"Minoritatea maghiară din Transilvania încearcă să supravieţuiască în patria sa de 100 de ani, în faţa opresiunii şi a intimidării şi persecuţiilor constante", afirmă Bajkai şi Lomnici în declaraţia citată de MTI. "Dar în contextul tuturor încălcărilor drepturilor omului, decizia formulată ieri - marţi - de curtea supremă a României constituie un punct de referinţă trist", notează cei doi semnatari.


Citește și: Lovitură pentru toți operatorii de telefonie mobilă! Aceștia sunt trași la răspundere

Potrivit acestora, s-a dovedit în instanţă că Beke şi Szocs au fost condamnaţi fără temei şi că avocaţii lor au descoperit "nenumărate erori procedurale grave" în desfăşurarea procesului.

În pofida acestor constatări, se arată în declaraţie, ÎCCJ a luat nu atât o decizie legală cât una "politică", servind la protejarea intereselor serviciilor secrete ale României şi la intimidarea comunităţii etnicilor maghiari.

Citește și: Nimeni nu știa aceste detalii! Cum a câștigat Adelina Pestrițu primii bani și pe ce i-a cheltuit

Bajkal şi Lomnici mai spun că le vor acorda asistenţă celor doi maghiari în apelul lor la CEDO şi vor utiliza toate căile de apel legal disponibile în Uniunea Europeană în legătură cu acest caz, a consemnat MTI.