Raport OCDE: 'Discrepanțele sociale determină erodarea clasei de mijloc'

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 11-04-2019 18:15

Familiile ce aparțin clasei de mijloc constată o stagnare a veniturilor, în timp ce cei mai bogați membri ai societății își sporesc constant averile, potrivit unui raport internațional întocmit de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), potrivit mediafax.

Raportul menționează șansele scăzute ale creșterii prosperității, precum și temerile legate de instabilitatea locurilor de muncă, remarcate în randul clasei de mijloc.

Citește și: Dezastru pentru Liviu Dragnea! A primit lovitura de grație – Anunț făcut de Rareș Bogdan

OCDE declară că vor exista consecințe politice pentru țările occidentale, având în vedere faptul că clasele de mijloc sunt considerate „temelia democrației” și importanți susținători ai unor sectoare precum educația, sănătatea, adăpostul și „serviciile publice de bună calitate”.

Pe fondul populismului politic și al preocupărilor legate de extinderea extremismului, raportul arată că familiile tradiționale ce aparțin clasei de mijloc se simt „lăsate în urmă”. Accentuarea discrepanțelor veniturilor ar putea amenința „încrederea acesteia în democrație”, fapt ce ar putea determina sprijinul, de către membrii claselor de mijloc, a mișcărilor „anticonstituționale”. Studiul avertizează asupra unui impact destabilizator, în cazul în care această secțiune a societății continuă să simtă lipsa speranței pentru prosperitate, menționând faptul că „stagnarea standardelor de viață a claselor de mijloc” a fost însoțită de apariția „unor noi forme de naționalism, izolaționism, populism și protecționism”.

Citește și: Lovitură pentru Liviu Dragnea! Socialiștii europeni anunță înghețarea relațiilor cu PSD

Din perspectivă internațională, OCDE prezintă un model economic în schimbare, în cadrul căruia persoanele cu venituri mari urmează o pantă ascendentă, în timp ce reprezentanții clasei de mijloc raportează o „creștere insuficientă a veniturilor” sau chiar o scădere. „Veniturile clasei medii sunt, astăzi, aproape insesizabil mai mari decât erau acum 10 ani”, spune raportul, accentuând faptul că elementele vieții de familie ale clasei de mijloc, cum ar fi accesul la locuință și învățământ superior, au devenit din ce în ce mai scumpe. Creșterea costurilor proprietăților, în special, a depășit creșterea veniturilor, părinții fiind îngrijorați de perspectivele legate de locuințe pentru copiii lor.

Un alt avantaj tradițional, specific clasei de mijloc, a constat în securitatea locului de muncă, însă și acesta a fost erodat.

Citește și: Tun la capitolul imagine! Eugen Teodorovici dă o lovitură cu impact major

OCDE evidențiază o divizare a generațiilor - cu un număr în scădere al tinerilor ce aparțin clasei de mijloc. Intensificarea discrepanțelor veniturilor a determinat încadrarea multor persoane în extreme - bogați și săraci. Astfel, generația celor născuți în perioada anilor 1981 - 1995 este mai puțin susceptibilă de a se încadra în clasa de mijloc decât este cea a persoanelor născute între 1946 și 1964.

„O clasă de mijloc puternică și prosperă este importantă pentru economie și pentru societate, în ansamblul său”, conchide studiul.