Sistemul VAR va fi introdus la Cupa Africii pe Naţiuni

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 17-04-2019 22:44

Sistemul VAR va fi introdus la Cupa Africii pe Naţiuni, competiţie care va avea loc în Egipt, în perioada 21 iunie - 19 iulie. Arbitrajul video va fi valabil din faza sferturilor, nu din faza grupelor, potrivit mediafax.

Din cauza problemelor tehnice, egiptenii au anunţat că nu pot implementa sistemul din faza grupelor. VAR-ul va fi aşadar în vigoare din sferturile de finală. Din sferturi, meciurile se desfăşura la Cairo.

Citește și: Judecătorii au decis! Radet a intrat în faliment:’Trebuie să mulțumim pentru asta Ministerului Energiei’

Grupele competiţiei:

Grupa A: Egipt, RD Congo, Uganda, Zimbabwe

Grupa B: Nigeria, Guineea, Madagascar, Burundi

Grupa C: Senegal, Algeria, Kenya, Tanzania

Grupa D: Maroc, Costa de Fildeş, Africa de Sud, Namibia

Grupa E: Tunisia, Mali, Mauritania, Angola

Citește și: Adio, dosare penale! Cum ar putea scăpa Dragnea nepedepsit

Grupa F: Camerun, Ghana, Benin, Guineea-Bisau

Preşedintele LPF, Gino Iorgulescu, a vorbit marţi despre implementarea VAR în Liga 1 Betano: "În ceea ce priveşte VAR-ul, este o discuţie pe care o continuăm, ne preocupă, am elimina mai multe greşeli din arbitraj. Cum aţi văzut, în campionatele puternice s-a implemenetat deja şi sunt benefice. Problema tot la bani se rezumă, nu poţi din banii de drepturile TV să obligi cluburile să plătească. E o sumă în jur de un milion şi jumătate (n.r. - de euro) care ar trebui alocată pentru sistemul VAR. Să vedem dacă facem din alte surse aceşti bani pentru a putea implementa VAR-ul".

VAR-ul a fost implementat deja în Serie A, La Liga, Liga Campionilor sau Liga Europa.

Citește și: Mega-lovitură pentru Gică Popescu! Va fi executat silit pentru o sumă colosală

După Campionatul Mondial din 2018, FIFA a emis un comunicat de presă în care a prezentat exact procentajul de reuşită al video-arbitrajului, folosit pentru prima dată la un turneu final. VAR a avut un rol decisiv chiar în finala Mondialului din Rusia, Franţa - Croaţia (4-2). Concret, în cifre, FIFA susţine că în cele 64 de meciuri de la Mondial, VAR a verificat 455 de incidente, cu o medie de 7,1 pe meci, şi arbitri şi-au îndreptat 20 de decizii după ce au consultat video-arbitrajul.