Experţi mexicani lucrează la prepararea unui aliment destinat păsărilor pentru a diminua fisurile apărute în coaja ouălor de găină şi a evita în special pierderile economice generate de spargerea ouălor, potrivit Universităţii Naţionale Autonome din Mexic (UNAM), citată luni de EFE.
Într-un comunicat, instituţia arată că în Mexic aproximativ 10% din producţia totală de ouă se pierde din cauza spargerii acestora, în principal în timpul ambalării, transportului şi vânzării în magazine, informează agerpres.ro.
Citește și: Surpriză mare! Klaus Iohannis a fost detronat în lupta pentru prezidențiale! Cine i-a luat fața
"Problema afectează şi alte ţări precum Germania, unde pierderile sunt estimate la între 8 şi 10% sau în SUA, cu 6,4%", a declarat Lizbeth Carrillo González, de la Departamentul de Fiziologie şi Farmacologie a Facultăţii de Medicină Veterinară şi Zootehnie (FMVZ) a UNAM.
Specialista a reamintit că "tăria cojii de ou depinde de mai mulţi factori, deşi calitatea şi rezistenţa sa depinde fundamental de metabolismul mineral al găinii şi de o alimentaţie adecvată, pe lângă moştenirea genetică, îngrijirea sanitară şi temperatura mediului".
Citește și: După reacția acidă a lui Tudorel Toader, Rareș Bogdan iese la rampă! ‘Nu uita’
Pentru a obţine concentraţii adecvate de calciu la nivel sanguin şi menţinerea astfel a grosimii ideale a cojii de ou, Carrillo González dezvoltă un preparat farmaceutic cu eliberare modificată a calciului la găinile ouătoare.
Preparatul realizat pe bază de conglomerat (mai multe substanţe diferite) se numeşte FOLA - Biodisponibilitate Optimă de Lungă Durată - şi a fost creat de specialiştii Lilia Gutiérrez şi Héctor Sumano sub patentul UNAM.
"Se adaugă în hrana de bază şi are funcţia de a reţine calciul în sistemul gastrointestinal al păsărilor şi de eliberare a acestui mineral într-o perioadă mai lungă de timp", a precizat experta.