O lege adoptată de Parlamentul Ucrainei i-a scos din minţi pe ruşi: Proteste virulente la Moscova, liniște la București

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 26-04-2019 04:00
Actualizat: 26-04-2019 00:17

Legea adoptată joi de parlamentul Ucrainei care consolidează utilizarea limbii ucrainene în detrimentul limbii ruse este ''scandaloasă'', a afirmat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

''Acesta este o lege scandaloasă, nu se poate califica în alt mod'', a declarat purtătoarea de cuvânt în faţa presei pe tema acestei legi speciale care extinde cotele utilizării limbii ucrainene în mass-media audiovizuale şi complică începutul mandatului noului preşedinte ucrainean Vladimir Zelenski.

Citește și: Vești importante pentru șoferi! Modificări importante pentru cei care au permis de conducere categoria B

''Avem de-a face cu o decizie care nu face decât să exacerbeze divizarea societăţii ucrainene şi să îndepărteze perspectiva unei soluţionări a crizei ucrainene'', a adăugat Maria Zaharova, criticând un text, care în opinia ei, nu respectă Constituţia Ucrainei şi ''anumite standarde internaţionale''.

Ucraina, odată parte a imperiului rus, apoi a URSS, a suferit decenii de restricţii sau chiar de interzicere completă a utilizării publice a limbii ucrainene. Cu o populaţie de aproape 45 de milioane de locuitori, Ucraina are încă o mare comunitate rusofonă, concentrată în regiunile din est şi sud.

Rada Supremă de la Kiev (parlamentul unicameral) a adoptat joi, în a doua lectură şi ultima, o lege despre funcţionarea limbii ucrainene ca limbă de stat, care întăreşte utilizarea limbii ucrainene, riscând să producă convulsii în rândul populaţiei rusofone din ţară într-un moment în care noul preşedinte ales Volodimir Zelenski a spus că vrea să-i întindă mâna, notează AFP şi Rbc.ua.

Citește și: Lovitură pentru șeful Aeroportului Otopeni! Ministrul Transporturilor i-a dat lovitura de grație

În total 278 de deputaţi, dintr-un minim necesar de 226, au votat pentru acest text care lărgeşte cotele de utilizare a limbii ucrainene în media audiovizuale şi face utilizarea sa mai strictă în cadru oficial.

Documentul stipulează supremaţia limbii ucrainene în sfera serviciilor, inclusiv în sectorul privat, introduce certificate de stăpânire a limbii ucrainene pentru funcţionari până la preşedinte, precum şi amenzi pentru încălcarea dispoziţiilor noii legi.

Acest text nu se referă la utilizarea limbii în cadru privat şi religios.