Ion Cristoiu, teorie incendiară: Kovesi și Chirilă, posibili candidați la prezidențiale

Autor: Radu Pop, Colaborator
Publicat: 01-05-2019 23:29

În opinia jurnalistului Ion Cristoiu, la alegerile prezidențiale din acest an am putea avea parte de o mare surpriză prin înlocuirea lui Klaus Iohannis cu cea a unui candidat al dreptei mult mai bine plasat în sondajele de opinie.

antena3.ro:

Ion Cristoiu a lansat o teorie conform căreia președintele Klaus Iohannis ar putea fi îndepărtat din cursa pentru alegerile prezidențiale dacă nu va crește în sondaje.
„Eu am pus că în cazul în care sondajele vor fi pentru candidatul dreptei.. E limpede că niciunul dintre partenerii strategici nu va dori ca PSD să aibă toată puterea. Acest joc între președinție și Guvern au folosit în anumite momente și UE și partenerilor strategici. E vital pentru sistem, pentru marile puteri să fie un candidat de dreapta cu mari șanse. Vor fi două examene în perspectiva stabilirii candidatului unic al dreptei. Unul este cel provocat de Klaus Iohannis prin referendum pentru că Domnia Sa a explicat că trebuie să se vină la vot la referendum în favoarea lui.
De la tema referendumului, domnul Iohannis a spus că va fi un referendum pro PSD sau pro el. Astfel că el s-a desemnat de pe acum ca singurul candidat al dreptei deocamdată. Apoi, dacă pe parcurs se va constata, ca și în cazul lui Stolojan, că nu crește în sondaje și că există șanse să fie bătut, după părerea mea va fi schimbat din mers în cadrul unei scenete gen Stolojan-Traian Băsescu. Eu am avansat ideea că nu va fi în niciun caz unul dintre competitori. Eu cred că va fi Laura Codruța Kovesi, acum ar putea să fie și Tudor Chirilă”, a spus jurnalistul la Antena 3.

Ziarul Financiar:

Accelerarea creşterii economice din zona euro din primul trimestru, observată chiar şi în Italia, noul „bolnav al Europei“, i-a luat pe mulţi prin surprindere, însă confirmă încrederea pe care Banca Centrală Europeană o are în capacitatea regiunii de a-şi reveni. De asemenea, revenirea întăreşte încrederea în BCE într-un moment delicat în care aceasta îşi schimbă strategia.
Cu pericolul venirii unei recesiuni îndepărtat, oamenii preşedintelui BCE Mario Draghi au acum alte preocupări: profitabilitatea băncilor este îngrijorătoare. De asemenea, ei spun că dobânzile vor rămâne mici chiar şi după ce politica monetară va fi normalizată.
Revenirea creşterii economice din zona euro din primul trimestru a fost descrisă drept surprinzătoare pentru că vine contra curentului general de reducere a prognozelor. Însă la mijlocul lunii trecute, preşedintele BCE Mario Draghi a adoptat un ton prudent, dar optimist, în legătură cu perspectivele de accelerare a economiei anul acesta, spunând că unii dintre factorii care au frânat avansul par să-şi reducă din forţă, notează Bloomberg. Întrebat în aprilie dacă este probabilă o revenire în a doua jumătate a acestui an, Draghi a răspuns că „acesta este un scenariu posibil, supus riscurilor“. Anterior, unii dintre colegii săi au spus că indicatorii economici confirmă perspectiva BCE că zona euro îşi va reveni anul acesta. Iar confirmarea este de o importanţă enormă pentru banca centrală a băncilor centrale din Europa.
Aceasta deoarece în primul trimestru Draghi şi echipa sa au reactivat planuri de susţinere a creşterii economice într-un moment delicat, la puţin timp după ce au pus capăt masivului program de achiziţii de active cu care au ţinut în viaţă economia zonei euro şi euro în sine după marea criză financiară. Unii, speriaţi de amploarea încetinirii economiilor mari, se aşteptau la mai mult. Ritmul de creştere s-a dublat în primele trei luni ale anului, la 0,4% în raport cu ultimul trimestru al anului trecut, ajutat de o accelerare uimitoare în Spania, de rezistenţa Franţei şi de ieşirea din recesiune a Italiei.
Surpriza plăcută făcută de Europa, alături de energia de care dă dovadă economia americană, ar putea constitui fundaţii solide pentru economia mondială în vremuri pe care directorul general al Fondului Monetar Internaţional Christine Lagarde le-a descris ca „delicate“. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Oficialul american care a vorbit deschis despre un posibil conflict militar în Venezuela este secretarul de stat Mike Pompeo. Într-un interviu acordat CNN, el a declarat că „o acţiune militară americană este posibilă” în Venezuela.
„Dacă acest lucru este necesar, atunci Statele Unite îl vor face”, a spus Pompeo. „Am prefera o tranziţie paşnică în Venezuela, ca preşedintele Maduro să demisioneze şi să se organizeze noi alegeri”, a mai adăugat el.
Secretarul de stat a explicat că o eventuală decizie de a interveni militar în Venezuela îi aparţine exclusiv preşedintelui Donald Trump.
Declarațiile lui Pompeo vin în contextul protestelor masive din Venezuela și în condițiile în care liderul opoziției venezuelene, Juan Guaido, a cerut Armatei să ajute la înlăturarea președintelui Nicolas Maduro. Guaido, şeful Adunării Naţionale din Venezuela, s-a autoproclamat preşedinte interimar al ţării, contestându-l oficial pe preşedintele Nicolas Maduro în contextul crizei politice, economice și sociale grave din această țară. În timp ce Guaido a câștigat susținerea Statelor Unite și a majorității statelor occidentale, forțele armate au rămas de partea lui Maduro, care este susținut de Rusia, China și Cuba.
La rândul său, preşedintele socialist al Venezuelei, Nicolas Maduro, care refuză să cedeze Puterea, susține  că protestele coordonate de liderul opoziţiei Juan Guaido, despre care a afirmat că reprezintă o tentativă de lovitură de stat, au fost învinse, Madoro negând totodată zvonurile că ar fi plănuit să fugă în Cuba. (Mai multe detalii AICI)