AUDIO - Daniel Zamfir îl contrazice pe Eugen Teodorovici pe tema creditelor românilor

Autor: Ionel Dancu
Publicat: 07-05-2019 07:26

Proiectul de lege de aprobare a ordonanței de urgență 19 care elimină ROBOR și introduce un nou indice de calcul pentru ratele românilor la bănci a trecut tacit de Senat. ALDE susține ca noul indice IRRC să fie aplicat și creditelor în derulare, nu doar celor care vor fi încheiate pe viitor. De cealaltă parte, PSD este rezervat cu privire la această această soluție.

Liderul senatorilor ALDE, Daniel Zamfir, a declarat pentru ȘTIRIPESURSE.RO că soluția avansată de ministrul PSD al Finanțelor, Eugen Teodorovici, de refinanțare a creditelor în derulare ale românilor după dispariția ROBOR, nu se poate realiza și că trebuie schimbată legea în Camera Deputaților pentru ca românii cu credite în derulare să nu mai plătească ratele calculate potrivit vechiului indice.

- Ordonanța 19 a trecut tacit de Senat. Care este decizia politică ALDE legată de acest subiect?

Daniel Zamfir: - Din păcate, a trecut tacit de Senat și deși în comisiile de specialitate, în comisia economică și în comisia de buget-finanțe amendamentul pe care eu l-am propus cu colegii de la PSD-ALDE ca noul indice la care se calculează acum ratele românilor să se aplice și creditelor în derulare, din cauza perioadei de vacanță acest amendament nu a putut să intre în plenul Senatului să fie votat. Dar decizia politică ALDE este să susțină acest amendament, ne vom duce cu acest amendament la Camera Deputaților. Nu am niciun motiv să cred că ai noștri colegi de la PSD nu vor accepta acest amendament, așa încât am toată convingerea că amendamentul va trece și în Camera Deputaților și vom face dreptate până la capăt.

- Dacă amendamentul nu va fi susținut de PSD, ALDE nu va vota legea?

- Nu iau în calcul așa ceva, colegii de la PSD din Senat au semnat alături de mine acest amendament, este până la urmă un lucru pe care e obligatoriu să îl facem. Am constatat cu toții că indicele ROBOR era umflat, aranjat. Acum indicele a scăzut, avem obligația să îndreptăm lucrurile, așadar și cei cu credite în derulare trebuie să fie raportați la acest nou indice.

- Ministrul Finanțelor nu a vorbit de acest amendament, a lansat altă variantă, a spus de refinanțare.

- Nu, categoric, aici am discutat și eu cu ministrul Finanțelor, a rămas să se întâlnim și săptămâna viitoare. Categoric soluția refinanțării creditelor nu este una viabilă, e practic irealizabilă, având în vedere că o refinanțare va însemna o nouă analiză a dosarului și într-un final costuri suplimentare, ceea ce va face ca până la urmă refinanțarea să nu fie calea pe care oamenii să o urmeze. ROBOR + 2% de acum orice bancă o va transforma într-un IRCC + 3%, ei vrând să-și acopere costurile.