Un fost analist al serviciilor secrete americane a fost inculpat pentru divulgarea de informaţii despre un program de asasinate cu drone

Autor: Roxana Ghiorghian
Publicat: 10-05-2019 10:26

Un fost analist al serviciilor de informaţii americane a fost inculpat joi pentru că a transmis presei informaţii referitoare la un program militar secret de asasinate prin lovituri aeriene ţintite cu drone în timpul administraţiei Barack Obama, a comunicat Departamentul Justiţiei, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Daniel Everette Hale, în vârstă de 31 de ani, este acuzat de furt de documente din acest program, pe care le-a transmis unui jurnalist. Acesta nu este numit în actul de inculpare, însă detaliile permit identificarea lui Jeremy Scahill, de la site-ul de informaţii The Intercept, care a dezvăluit scandalul în 2015. 

Hale a fost arestat joi la Nashville (Tennessee) şi este a treia persoană inculpată în acest caz de scurgere de informaţii. El riscă o pedeapsă de 50 de ani de închisoare. 

Hale, membru al serviciilor de informaţii ale forţelor aeriene, a fost angajat de Agenţia Naţională de Securitate (NSA, specializată în interceptarea comunicaţiilor globale) între 2009 şi 2013 în Afganistan, unde a participat la numeroase lovituri cu drone. 

După ce părăsit armata, Hale a lucrat pentru National Geospatial-Intelligence Agency (NGA), responsabilă cu strângerea de informaţii geospaţiale pe baza imaginilor furnizate de sateliţi. 

El s-ar fi întâlnit cu jurnalistul într-o librărie din Washington în aprilie şi iunie 2013, perioadă în care Scahill îşi promova cartea 'Dirty Wars'. 

Timp de un an, pe când lucra la NGA, Hale i-ar fi predat jurnalistului documente secrete care au servit ca bază pentru o vastă anchetă publicată de The Intercept în octombrie 2015. Intitulată 'The Drone Papers', ancheta dezvăluia un program de asasinate ţintite cu drone în Yemen, Afganistan şi Somalia.

Citește și: Un japonez a fost condamnat la închisoare în Ecuador pentru trafic de insecte

Ulterior, guvernul american, atât sub Barack Obama, cât şi sub Donald Trump, şi-a intensificat eforturile de a-i pedepsi pe responsabilii de scurgeri de informaţii, calificaţi drept 'trădători' de actualul preşedinte. 

În octombrie 2018, un agent al FBI a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru divulgarea de informaţii confidenţiale cu privire la metodele de recrutare ale poliţiei federale. 

Înaintea lui, o fostă subcontractantă a NSA a primit peste 5 ani de detenţie pentru divulgarea unui raport strict secret despre acţiunile de piraterie informatică ale Rusiei la alegerile prezidenţiale din 2016. 

Redactorul-şef al The Intercept, Betsy Reed, a denunţat utilizarea legii federale privind spionajul 'pentru a urmări în justiţie avertizorii de integritate care le facilitează jurnaliştilor să dezvăluie acte ruşinoase, imorale şi neconstituţionale comise în secret de guvernul american'.