Șoc în Ucraina după investirea noului președinte - Care este prima decizie luată de Volodimir Zelenski

Autor: George Traicu
Publicat: 20-05-2019 11:54
Actualizat: 20-05-2019 13:24

Volodimir Zelenski, noul președinte al Ucrainei, a anunțat luni că va iniția procedura de dizolvare a Radei Supreme, legislativul unicameral de la Kiev, subliniind necesitatea convocării de alegeri legislative anticipate, informează agenția de știri UNIAN potrivit mediafax.

Noul lider de la Kiev a făcut anunțul privind dizolvarea Parlamentului într-un discurs după ceremonia de învestire în funcția de președinte, potrivit news.ro

Alegerile urmau să aibă loc octombrie 2019. Însă la ceremonia de la Kiev, Zelenski a afirmat: „Dizolv Verkhovna Rada (parlamentul)”.

El a afirmat că prioritatea sa va fi să oprească conflictul cu rebelii pro-Rusia din estul ţării. Un novice în lumea politicii, el a avut o platformă anti-corupţie puternică în timpul campaniei.

„Trebuie să ajungă la putere oamenii care vor lucra în slujba publicului”, a precizat el.

Fostul star de televiziune, care a jucat rolul unui preşedinte ucrainean într-o comedie, a obţinut o victorie categorică în alegerile prezidenţiale de luna trecută.

„Trebuie să fim islandezi la fotbal, israelieni când vine vorba de apărarea ţării şi japonezi în domeniul tehnologiei”, a declarat Zelenski.

Făcând referire la Rusia, fără să precizeze direct, el a afirmat că ucrainenii trebuie să devină precum elveţienii în capacitatea lor de a trăi fericiţi unii cu alţii, în ciuda diferenţelor.

„Primul nostru obiectiv este oprirea ostilităţilor în Donbass”, a afirmat Zelenski, făcând referire la regiunea estică controlată de rebelii pro-Rusia.

Zelenski l-a înlocuit la putere pe fostul preşedinte Petro Poroşenko, cel care şi-a început mandatul în 2014.

Zelenski a oferit puţine detalii privind planurile sale de când a câştigat categoric pe 21 aprilie. Responsabilitatea de a convinge poporul că este omul potrivit pentru funcţie a revenit unei echipe de consilieri.

La ceremonie, Zelenski a primit simbolurile de aur ale biroului, inclusiv un sceptru.

Televiziunea de stat a informat că niciun oficial rus nu a fost invitat la ceremonia de învestire.

Zelenski a vorbit în ucraineană la ceremonie însă la un moment dat, făcând referire la conflictul din est, a trecut la rusă, afirmând: „Sunt convins că pentru ca acest dialog să înceapă, trebuie să vedem întoarcerea acasă a tuturor prizonierilor ucraineni”, acesta fiind aparent un mesaj către guvernul rus.

Zelenski a preluat conducerea unei ţări care are de gestionat mai multe provocări, printre care şi situaţia precară a economiei şi un război cu separatiştii pro-Rusia din estul ţării în urma căruia au murit peste 13.000 de persoane de la anexarea Crimeei de către Moscova în 2014.
El este cunoscut pentru faptul că a jucat într-un serial de televiziune din Ucraina. În serial, Zelenski portretizează un profesor care este ales neaşteptat drept noul preşedinte după ce un discurs al său anti-corupţie este postat online de studenţi.
În timpul campaniei, Zelenski a oferit puţine informaţii cu privire la politicile sale sau planurile pe care le are pentru mandatul său.