Tensiuni interetnice în Ungaria - Sute de activişti naţionalişti au manifestat împotriva prezenţei rromilor

Autor: George Traicu
Publicat: 22-05-2019 14:59

Sute de activişti naţionalişti au manifestat într-o mică localitate, în estul Ungariei, împotriva prezenţei rromilor, în urma unei cerţi, luna trecută, într-un bar, între un membru al comunităţii şi un localnic, relatează Reuters potrivit news.ro.

Manifestaţia a avut loc marţi în satul Torokszentmiklos, la est de Budapesta, şi a condus la o organizarea unei contramanifestaţii la care au aluat parte câteva sute de romi, în principal bărbaţi.

Romii voiau să comemoreze uciderea prin împuşcare a unui membru al comunităţii lor, în urmă cu un deceniu.

Nicio violenţă nu a avut loc în localitate.

Tensiuni între comunitatea romă şi naţionalişti ungari au crescut luna trecută, în urma unei cerţi într-un bar local, a cărei înregistrare video a fost postată pe reţele de socializare.

Înregistrarea a devenit virală, iar pagina de Facebook pe care a fost postată a fost închisă, după ce a adunat peste 200.000 de abonaţi.

O nouă formaţiune politică, intitulată Mişcarea Patria Noastră, provenind din Partidul Jobbik (extremă dreapta), a îndemnat la manifestaţii care au alimentat tensiuni cu comunitatea romă în această localitate săracă.

”Romii care pretind că sunt ameninţaţi ne ameninţă pe toţi”, a declarat Laszlo Toroczkai preşedintele mişcării Patria Noastră.

”Noi vedem sute de compatrioţi de-ai noştri ungari care trăiesc cu frica acestor criminali”, a adăugat el.

Toroczkai a plecat din Jobbik, căruia-i reproşează că s-a dovedit incapabil să influenţeze linia politică a Partidului Fidesz al premierului suveranist şi populist Viktor Orban, şi a înfiinţat mişcarea Patria Noastră, care s-a aliat în mod deschis cu grupări radicale şi neonaziste.

Aceste organizaţii extremiste cer Guvernului Orban să se opună ceea ce denunţă drept ”crime ale romilor”.