Rada Supremă a respins joi demisia premierului ucrainean Volodimir Groisman

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 30-05-2019 22:44

Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean) a respins joi demisia premierului Volodimir Groisman, pe care acesta o prezentase săptămâna trecută după învestirea noului preşedinte Volodimir Zelenski, o decizie care menţine actualul guvern în funcţie pentru următoarele câteva luni, informează AFP şi Ukrinform, potrivit agerpres.ro.

Doar 97 de deputaţi, dintr-un minim necesar de 226, au votat în favoarea demisiei lui Groisman, în funcţie din aprilie 2016.

Citește și: Rareș Bogdan, precizare de ultimă oră: Nu e adevărat!

'Vreau să vă mulţumesc!', a reacţionat premierul de 41 de ani, care înaintea votului declarase că este pregătit să accepte orice decizie a parlamentului.

Groisman şi-a prezentat demisia săptămâna trecută, invocând dezacorduri cu noul şef al statului Volodimir Zelenski, fost actor de comedie şi un novice în politică.

Citește și: Ieșire distrugătoare la adresa lui Dan Barna: ‘Sper, într-o zi, să ajungeți unde vă e locul în cartea de istorie. La gunoi!’

El şi-a anunţat intenţia de a participa la alegerile parlamentare anticipate stabilite la 21 iulie de către Zelenski.

Potrivit legislaţiei ucrainene, guvernul nu este obligat să demisioneze după schimbarea preşedintelui, dar trebuie să o facă în mod obligatoriu după noile alegeri parlamentare.

Citește și: Ipoteza care dinamitează scena politică: Traian Băsescu sau Victor Ponta, premier!

Executivul va continua deci să-şi exercite funcţiile provizoriu până la formarea noii coaliţii parlamentare care va desemna noul guvern.

Zelenski (41 de ani), care a câştigat detaşat alegerile prezidenţiale cu 73% din voturi, a promis să destructureze vechiul sistem şi să reînnoiască elitele politice din această fostă republică sovietică, confruntată cu un conflict armat cu separatiştii proruşi şi cu grave dificultăţi economice.